Ga naar content

Grossvenediger

Hare oude majesteteit 'de Großvenediger', op de grens tussen Tirol en Salzburg

Als hoogste berg van de Venedigergroep, is de Großvenediger een trekpleister voor zowel bergsporters als wandelaars. De bijnaam "wereldoude majesteit" is niet meer dan terecht als je bedenkt dat deze bergtop in het hart van de Alpen ligt en de vijfde hoogste berg van Oostenrijk is. Zwaar vergletsjerd is zij met haar 3.666m het boegbeeld van het prachtige natuurpark Hohe Tauern, wat ze haar achtertuin mag noemen.

Venediger

Ondanks dat de Hohe Tauern en de Venedigerbergen het grootste nationaal park van Europa vormen, is het bij velen een nog niet zo bekend gebied voor bergwandelen en bergtouren. Onterecht, want de natuur in Venediger is simpelweg fenomenaal! In het gebied rond de Großvenediger vind je alles wat je mag verwachten van natuur in de bergen. Van geweldige Alpenfauna tot het bekende wildlife bestand zoals gemzen, steenbokken en bergarenden.

Hare oude Majesteit, de Großvenediger

De naam Großvenediger zelf werd voor het eerst genoemd in 1797 en er gaan verschillende verhalen de ronde waar de naam vandaan komt. De bergpassen door het Venedigergebied werden vroeger veelvuldig gebruikt door Italiaanse handelaars uit Venetië, om hun waren naar Oostenrijk en Duitsland te brengen. Aangezien Venetië in het Duits ´Venedig´ genoemd wordt, denkt men dat dit wellicht de oorsprong van de naam kan zijn. Het andere verhaal is dat je, op een heel heldere dag, vanaf de top van de Großvenediger daadwerkelijk Venetië zien kan. De prachtige stad ligt echter 200 km verderop. We laten het in het midden waar de naam vandaan komt, feit is dat de Großvenediger een machtig mooie berg is!

1. Beklimming van de Grossvenediger

Ondanks dat de Großvenediger een stuk lager is dan de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner, werd zij pas 40 jaar nadat de Großglockner bedwongen was, ook beklommen. De eerste poging in 1828 mislukte helaas, en het duurde tot 1841 voor een nieuw team de race om de top weer op gang bracht. Met een groep van 40 man startten ze de expeditie vanuit Neukirchen am Großvenediger. Uiteindelijk behaalden 26 groepsleden op 3 september 1841 daadwerkelijk de top.

Deel op Pinterest

Het dorpje Neukirchen am Großvenediger geniet tot op de dag van vandaag goede naamsbekendheid als bergstijgersdorp en startpunt voor het beklimmen van de Großvenediger

2. Wandelen in Venediger

De Hohe Tauern zelf, waar de Venedigergroep deel van is, is een langgerekt bergmassief in de Centrale Alpen. Met haar 120 km lengte en 50 km breedte, omvat het massief de hoofd bergkam van de Alpen en haar vele zijdalen. Met name deze zijdalen maken het gebied ook uitermate geschikt voor minder ervaren bergwandelaars, aangezien hier prachtige 1- en 2-daagse wandeltochten te doen zijn. Maar ook aan andere activiteiten is er geen gebrek!

3. Goud zoeken in Rauris

In de hoogtijdagen werd ongeveer 10% van de wereldgoudproductie in het Raurisertal, en haar buurdal Gasteinertal, gedolven. Gelegen aan de Noordkant van de Venediger, zeggen de inschattingen dat er nog ongeveer 120 ton van het waardevolle metaal in de bergen van deze dalen verstopt zit. Reden genoeg dus om op zoek te gaan naar goud!

In het Raurisertal zijn 2 goudzoekplaatsen: Bodenhaus en Heimalm. Indien gewenst onder professionele begeleiding, kan je hier gouddeeltjes uit het water zeven. En natuurlijk mag jij je glinsterende schatten als aandenken mee naar huis nemen. Als je daarna nog energie over hebt, kan je de sporen van de goudkoorts volgen op het leerpad 'Tauerngold', dat je verder het dal in voert.

Deel op Pinterest

Je komt dan in het prachtige gebied van Kolm Saigurn, waar je het oerbos en de oerbronnen bezoeken kan. Daarnaast zijn er ook verschillende watervallen te bewonderen en kan er aan de innerlijke mens gedacht worden in 1 van de berghutten. Een heerlijke dag erop uit voor jong en oud!

4. Smaragdweg in het Habachtal

Naast goud herbergt de noordelijke zijde van de Venediger ook een grote schat aan mineralen en waardevolle edelstenen. Het Habachtal is wereldbekend voor de smaragden welke er gevonden werden en worden. De Smaragdweg is een pad met een informatief karakter en leert je allerlei interessante weetjes over de bergen, smaragden, het ontstaan ervan en de geschiedenis omtrent de smaragddelving.

Smaragdweg
Deel op Pinterest

Het dal zelf is ook gewoonweg prachtig om doorheen te wandelen en met meerdere gasthuizen onderweg kan er ook van een heerlijke pauze genoten worden. En mocht je daarna toch wel moe geworden zijn, dan kan je altijd de terugweg doen met de dagelijkse taxi die je weer naar de ingang van het dal brengt. Sluit de dag af met een bezoekje aan het smaragdmuseum in Bramberg, en je hebt een succesformule voor de hele familie te pakken.

5. Hintersee in het Felbertal

Een dagje of middagje heerlijk ontspannen wandelen? Picknicken aan de waterkant? Of een traditionele broodmaaltijd bij een echte Oostenrijkse berghut eten? Als dit jou als muziek in de oren klinkt, dan is een bezoekje aan het Felbertal aan de noordkant van de Venediger zeker iets voor op jouw lijstje. Enkele kilometers voor de ingang van de Felbertauertunnel, ligt de afslag richting de Hintersee. Een goed bewaard geheim, maar de moeite waard!

De Hintersee is een oude gletsjerzee die ingebed ligt tussen de hoge bergwanden van de Tauern bergen. Ondanks de ruige coulissen, is dit mini-paradijsje relatief makkelijk te bereiken. Vanaf de Felbertauernstraße neem je de afslag richting de Hintersee. Je kan de auto direct parkeren en de klim naar het hoger gelegen plateau te voet maken via de wandeltrail, of je rijdt wat verder door en je parkeert de auto op de grotere parkeerplaats van het Nationalpark info-punt. Vanaf hier is het een vlakke wandeling verder het dal in, waarbij je prachtige foto´s kan maken.

Deel op Pinterest

Als je langs het meer op loopt, bereik je vlot de Bergalm. In de zomer een geliefde plek voor versnaperingen en om van het prachtige uitzicht te genieten. Deze traditionele berghut biedt lokale lekkernijen zoals de traditionele 'Jause', een broodmaaltijd met zelfgemaakte kaas en spek, of een heerlijke strudel voor als je van zoet houdt.

6. Matrei in Tirol

Aan de zuidzijde van Venediger ligt het plaatsje Matrein in Tirol. Als je zin hebt in een gevarieerde berg-, natuur- & sportvakantie, dan zit je hier helemaal goed! Als centraal punt van het National Park in Tirol, is Matrei de uitvalsbasis voor tal van berggerelateerde activiteiten. Om er maar een paar te noemen: bergwandelen, klimmen, mountainbiken, paragliden, raften, canyoning en nog veel meer! 

Deel op Pinterest

Maar ook voor de rustigere genieter is Matrei een perfecte bestemming. Geniet van prachtige wandelingen langs mooie meren en over groene almweides. Bezoek historische kapellen of ga ontspannen aan de waterkant terwijl je probeert een visje aan de haak te slaan. Of bezoek een traditionele kaasmakerij of schnapps branderij en geniet van de lokale specialiteiten.

Voor de bergwandelaars is de omgeving van Matrei een waar paradijs. Met een 3- of 4-daagse huttentocht kan je al prachtige highlights zien terwijl je doordringt in de hart van het nationaal park. Slaap terwijl je Großvenediger over je waakt, en sta op om de zonsopgang over de Alpenhoofdkam te bewonderen. De omgeving vraagt wel om enige ervaring in bergwandelen, aangezien je in hoog alpine omgeving onderweg bent. Maar dat is de inzet ook meer dan waard!

7.  Venediger Höhenweg, wandel-highlight!

Natuurlijk sluiten we af met het hoogtepunt van Großvenediger voor fervente wandelaars: de Venediger Höhenweg. Een route die jou de puurheid en schoonheid van het hart van de Alpen laat zien. Een hoog alpine tour in een noordelijke en een zuidelijke variant, in de schaduw van de Großvenediger. Niet een route voor beginners, maar voor een geoefende bergwandelaar een must-do om op je lijstje te hebben.

De totale route loopt over 70 kilometer door het Tauern- en Virgental, door het vergletsjerde gebied rond de Großvenediger. De noordroute omvat 6 etappes, waarvan de eerste start bij het Materier Tauernhaus. De zuidroute loopt van Ströden tot aan Bichl bij de Prägraten am Großvenediger. De gehele route, zowel noord- als zuidvariant, loopt tussen de gletsjers door op een hoogte tussen de 2000 en 3000 meter. Enkele etappes zijn met staaldraad en staalbeugels gezekerd. In de tweede etappe van de noord-variant is een korte gletsjeroversteek ingepland over de Schlatenkees. Deze kan echter ook omzeild worden.

© Wim van Schaik
Deel op Pinterest

Alle etappes bieden uitzonderlijke flora en fauna. Loop door rivierbedingen, morenen, en prachtige almweides. Bezoek de authentieke berghutten die hier al vele jaren de flanken van de Alpen sieren. Verschillende schartes maken de etappes een pittige uitdaging. Aan het begin van de zomer kan er nog op verschillende punten sneeuw van de laatste winter liggen. Daarom wordt het aangeraden om voor de zekerheid stijgijzers en een ijspickhouweel mee te nemen.

Veelgestelde vragen

Geschreven door
Gabriela Andrei
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!