Ga naar content

Wandelen in het Zuid-Kennemerland

Noord-Holland - Wandelroutes in het Zuid-Kennemerland zijn er voor elk type wandelaar, en in verschillende soorten landschappen. Erg leuk is bijvoorbeeld het Wisentenpad. Hierbij doorkruis je het Kraansvlak waar de wisenten, konikpaarden en Schotse hooglanders grazen. Het pad is 3 kilometer lang. Wil je de rondwandeling doen, dan ben je 7 kilometer onderweg. Er zijn diverse startpunten voor korte wandelingen, waaronder Ingang Duinpieper en Ingang Wurmenveld. Houd er rekening mee dat sommige paden gesloten kunnen zijn in het broed- en kalverseizoen van maart tot en met augustus. Naturescanner mocht als eerste de nieuwe 3-daagse wandeltocht door Nationaal Park Zuid-Kennemerland uitproberen - Verslag over de nieuwe IVN-trektocht door Valerie van Hauwaert en Els Goyvaerts.

IVN-Trektocht

Om een goed beeld te krijgen van het Zuid-Kennemerland én de omgeving is deze 3-daagse trekking van IVN Natuureducatie een absolute aanrader. Het is inclusief twee overnachtingen, in een gastvrije Bed and Breakfast en op een gezellige Hollandse camping. De trekking kan je tevens als arrangement boeken via Avontuur Dichtbij.

Meerdaagse trektocht Zuid-Kennemerland
© Els Goyvaerts
Deel op Pinterest

Het vertrekpunt is het NS Station Haarlem-Spaarnwoude en het eindpunt is Restaurant 't Wapen van Kennemerland. De route is goed toegankelijk met de auto en het Openbaar Vervoer. De totale afstand van de langeafstandswandeling is 51,1 km.

Dag 1: Station Haarlem Spaarnwoude – B&B de Zanderij

Ca. 17 km vanaf Veerkwartier / ca. 19 km vanuit station
De eigenlijke tocht begint aan het Veerkwartier, een bijzonder leuke vintage plek aan de Veerplas, waar het op een zonnige dag heerlijk vertoeven is. Voor de wandelaars ligt deze plek op een kwartiertje van het station Haarlem Spaarnwoude. Dit verbindingsstukje wordt ook al aangegeven in de app die je kunt downloaden na boeking van de trektocht.

Mensen die met de auto komen kunnen die hier heel makkelijk kwijt. Vraag hier zeker ook het dagboekje dat je aan het einde van de meerdaagse tocht in staat zal stellen de code te kraken. Af en toe krijg je via de app immers een tip over die code en dit vormt de rode draad doorheen de uitleg die je onderweg krijgt.

Wandelen vanaf Haarlem
© Valerie
Deel op Pinterest

Deze eerste dag van de Zuid-Kennemerland trekking brengt je vanuit Spaarnwoude via Spaarndam en Velsenbroek naar Sandpoort-Noord. De vogelliefhebbers zullen tijdens het eerste deel van dit traject hun hartje ophalen bij het zien en horen van de tientallen verschillende vogelsoorten. Een waar vogelparadijs!

Vergeet zeker je verrekijker niet om al dit moois te aanschouwen en alle verschillende soorten te ontdekken. Je laveert constant tussen de mozaïek van grachten, over dijken en kanalen. Spendeer ook zeker wat tijd in de vogelkijkhut de Smient en het vogelkijkpunt Hekslootpolder onderweg.

Je passeert vandaag ook het Fort bij de Liebrug en Fort Zuid. Deze forten maakten deel uit van de verdedigingsring rond Amsterdam. In het landschap duiken met enige regelmaat ook bunkers op.

Villa Westend
, gelegen aan de recreatieplas Westbroekplas, is een mooie plek waar je kunt genieten van een drankje vooraleer het laatste gedeelte van tocht aan te vatten. Je verlaat nu immers het rustgevende water- en vogelrijke gebied.

Wandelroute
© Els Goyvaerts
Deel op Pinterest

Hierna volgt een noodzakelijk overgangsstuk doorheen Velserbroek (waar het lijkt of ieder huis aan een gracht gelegen is en waar iedereen zijn eigen privé-aanlegsteiger heeft). Na een doorsteek onder de drukke weg kom je gelukkig al gauw bij de Molen de Zandhaas die vandaag de dag nog steeds in bedrijf is. Via een passage doorheen het Burgemeester Rijkenspark en een mooie, exclusievere buurt kom je aan bij de ruïne van Brederode, wat de inspiratie vormde voor het audioverhaal van deze tocht ‘Het schild van Brederode’.

Molen de Zandhaas
© Valerie van Hauwaert
Deel op Pinterest

Het laatste stuk van de route loopt op de rand van Duin en Kruidberg, één van de toegangspoorten tot het nationaal park. Dit geeft je al een indicatie van al het moois dat de volgende twee dagen zal volgen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zelf.

Eindbestemming van de dag is de B&B de Zanderij waar gastvrouw Corina je bijzonder vriendelijk onthaalt. De kamer is zeer ruim en netjes en voorzien van alle comfort. Je krijgt ook interessante info over de regio en in het bijzonder het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Voor het avondeten ben je aangewezen op de horecagelegenheden in Driehuis, op zo’n 20 minuutjes wandelafstand van je overnachtingsplaats.

Dag 2: B&B de Zanderij – Camping de Lakens

Ca. 20 km
Na een bijzonder uitgebreid, lekker én gezond ontbijt ben je klaar voor dag 2 van deze tocht. Gastvrouw Corina heeft met zorg het lunchpakket klaargemaakt. Dat is ook nodig, want onderweg kom je niets van horecagelegenheid tegen. Neem zeker ook voldoende water mee, want er zijn vandaag ook geen watertapgelegenheden onderweg.

Deel op Pinterest

Het eerste deel door het park gaat door Duin en Kruidberg en brengt je naar het hoogste punt van het Nationaal Park, de Brederodeberg. Meteen weer een verwijzing naar het verhaal en de schattentocht. De familie Brederode was immers de voormalige eigenaar van dit duingebied. Het werd voorheen zelfs de Brederode Duinen genoemd.

De oude, bijzonder karaktervolle beuken die je vandaag onderweg heel veel tegenkomt, zouden 3 eeuwen terug door een voorvader zijn aangeplant. Dit eerste stuk wordt getypeerd door dennenbos. Hier vangen we ook voor het eerst een glimp op van de Schotse Highlanders.

De Oosterplas is het eerste van drie zwemmeertjes in het park dat werd aangelegd ten behoeve van de recreant. Je wandelt er omheen en doorheen de glooiende open, laag begroeide duinen met loofbos kom je aan bij het uitzichtpunt Starreberg. 

Oosterplas
© Valerie
Deel op Pinterest

Wat volgt is een bijzonder mooi stukje natuur. Ook de Shetland pony’s en de konikpaarden komen we onderweg tegen. Ondergelopen lager gelegen gebieden bieden weer een thuishaven voor diverse vogelsoorten. De koppels zwanen zijn niet op één hand te tellen. De Shetland pony’s voelen zich hier als een vis in/aan het water. De omleiding die wordt aangegeven wegens wateroverlast is zeker te volgen want er is geen doorkomen aan. 

Shetland pony's
© Naturescanner Els
Deel op Pinterest

Na de beklimming van de duinenrand bereiken we het strand dat we gedurende ongeveer een kilometer volgen, tot aan paal 60. Daar steken we weer de duinen over en trekken we terug het eigenlijke park in. En plots verschijnt daar voor ons een vos! Een schitterend dier, heel gezond met een mooie dikke staart. Enig opzoekwerk leert ons dat de bos- of parkwachter die voor het eerst in december gespot heeft.

Herten en reeën hebben we ondertussen ook al met enige regelmaat gespot! Tegen het einde van de dag zien we ook (in de verte) Schotse Hooglanders en konikpaarden. De route buigt echter af, dus we laten deze letterlijk links liggen. We zijn er immers van overtuigd dat we die morgen nog in volle glorie zullen tegen komen. 

Zuid-Kennemerland
© Els
Deel op Pinterest

Dit brengt ons bij de ‘small five’ of zelfs ‘small six’! De 6 pareltjes van dit duinengebied, 6 pareltjes die bijna uitgestorven waren maar die door de nieuwe aanpak in beheer terug gekomen zijn. De nachtegaal (eerst gehoord, daarna ook gezien), de zandhagedis, het duinviooltje en het duinkonijn konden we waarnemen. Voor de parnassia is het te vroeg, dat witte bloempje bloeit nu nog niet. En ook de parelmoervlinder hebben we niet gezien, wel vele andere vlinders.

Het laatste stuk van deze dag loopt langs het Vogelmeer waar er ook een mooi uitkijkpunt is aangelegd. Daarna loopt de route slingerend door de duinen richting Camping de Lakens, waar een backpack Shack voor ons voorzien is. Deze is heel basic maar volstaat voor een enkele overnachting. Er zijn ook nog iets ruimere SeaShacks, maar welke voor jou is, hangt af van de beschikbaarheid van het moment.

Viooltjes
© Valerie
Deel op Pinterest

Het avondeten kan je nuttigen in het mooie, loungy restaurant op de camping. Er is ook een Sparwinkel aanwezig waar je desgevallend nog wat kunt kopen van drank, versnaperingen… Dit alles is vlakbij de shacks gelegen, waardoor je je na een vermoeiende tocht, steeds op onverharde wegen en vaak ook door het losse zand, vandaag niet al te ver meer hoeft te verplaatsen. Zonder dat je het goed en wel beseft, heb je aan het einde van de dag ook zo’n 250 hoogtemeters afgelegd, dit door het glooiende, golvende landschap natuurlijk.

Dag 3: Camping de Lakens – Het Wapen van Kennemerland

Ca. 16 km tot het Wapen / ca. 17,5 tot het station van Overveen
Na het ontbijt in hetzelfde restaurant (keuze uit 3 opties) trekken we terug het Nationaal Park in. En opnieuw kondigt de dag zich veelbelovend aan. We horen het gezang van de nachtegaal en kunnen dit vogeltje uiteindelijk ook spotten! En even verder om de bocht botsen we op een kudde paarden, ook bijzonder imposant!

Wandelen
© Els Goyvaerts
Deel op Pinterest

De ervaren schoonheid van het park op dag 2 zet zich verder tijdens het eerste deel van dag 3. Helaas komen we de Schotse highlanders niet meer tegen. Verkeerde keuze dus gisteren. We genieten echter volop van dit wondermooie stukje duingebied. Vanuit het uitkijkpunt aan het Spartelmeer kunnen we weer tientallen verschillende vogels aanschouwen. De route brengt ons via duinen met dennenbossen naar het uitzichtpunt Lichtbakkeet. En nog wat verderop wacht ons nog een laatste uitkijkpunt, de Konijnenberg, via een trap te bereiken.

Langs de oever van ‘t Wed, een ander van één van die voor recreatie uitgegraven meertjes, vervolg je je tocht verder richting bezoekerscentrum met het Duincafé waar je een ecologische lunch en dito drankje kan nuttigen. Een ideaal moment want je bent halverwege de te wandelen afstand voor vandaag.

Hier verlaat je ook het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Via een oversteek van de drukke Zeeweg ga je verder door Middenduin. Op de grote open ruimte, met waterlopen doorkruist, spotten we een damhert met een enorm gewei. Het ligt te rusten in de schaduw en trekt zich van ons weinig aan.

Via kronkelende en golvende paden bereiken we het Kraansvlak en het Meertje van Burdet waar er een wisentenuitkijkpunt is. Deze wisenten (de Europese bizon) werden hier geïntroduceerd omdat dit duinengebied helemaal dreigde dicht te groeien. En dat blijkt na 10 jaar al zijn effect te hebben want er ontstonden meer bloemrijke graslanden.

Bruggetje
© Valerie
Deel op Pinterest

Stilaan komt het einde van de tocht in zicht. Maar er wacht ons nog een verrassing! Want plots zien we een boommarter tegen een dennenboom omlaag lopen! En dat is heel uniek, want hij laat zich maar zelden zien. Voor we het goed en wel beseffen, is hij in één van de holtes in de boom gekropen. Terug bij haar nest zo blijkt want we horen heel stilletjes het geluid van wat kleintjes. De boommarter zelf laat zich niet meer zien.

Met een laatste pittige klim en dito afdaling verlaten we de Middenduin en bereiken we het eindpunt: Overveen. De route leidt je nog even om naar de mooie buitenplaats Elswout. Daar kun je de tocht eventueel nog verlengen met een wandeling door het domein van Elswout.

Van hieruit gaat het over het Koepad richting het Wapen van Kennemerland, het officiële eindpunt van de driedaagse wandeltocht. Hier kun je op het gezellige terras afsluiten met een drankje en hapje terwijl je op zoek gaat naar de schatkist. Met de tips die je de voorbije dagen hebt gevonden, ontcijfer je hopelijk de code. Lees hiervoor toch nog maar eens de ultieme tip in het dagboekje na!

Als je met de trein gekomen ben, dan is het nog 20 minuutjes stappen tot het station van Overveen.

Wandelen in de Kennemerduinen

Wil je zelf op pad in het Zuid-Kennemerland, dan kan je de meerdaagse trekking reserveren, of een korte tocht wandelen in het park. Er zijn zeer veel verschillende wandelroutes. Op de officiële site van het Nationaal Park vind je een uitgebreide kaart, die ook verkrijgbaar is in het Bezoekerscentrum.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!