Ga naar content

Zouweboezem

Natuur in Utrecht - Ingeklemd tussen de kleine plaatsen Ameide, Lexmond en Meerkerk ligt de Zouweboezem. Een natuurgebied dat nog niet is ontdekt door de massa terwijl de flora en fauna er heel bijzonder zijn. Gewapend met je verrekijker en camera duik je hier de rietkragen en moeraslanden in om vogels en amfibieën te spotten.

Let op: door een recente brand in het natuurgebied is een deel van het rietland helaas aangetast en zwartgeblakerd.

Natuur Zouweboezem

De Zouweboezem vormt samen met de polder Achthoven, het Hoenderwiel en Eendenkooi de Zouwe een prachtig gevarieerd natuurgebied. Het ene moment wandel je op een mooi vlonderpad tussen het riet door en speur je de rietkragen af naar vogels. Het volgende moment loop je door de weilanden langs slootjes en poelen. Onderweg vind je regelmatig observatiepunten om het landschap en de flora en fauna in je op te nemen.

Vroeger had dit gebied een heel ander doel dan nu. Het werd gebruikt als productieperceel voor rietdekkers. Deze gebruikten de rietvelden om de typische boerendaken mee te maken. De molens op de Zederikkade pompten het polderwater het gebied in waardoor het onder water kwam te staan. Vandaag de dag is het een moerasgebied waar de natuur de baas is. Vanwege de belangrijke functie voor biodiversiteit heeft de Zouweboezem de Natura2000 beschermingsstatus gekregen.

Dieren Zouweboezem

Dankzij de gevarieerde flora en landschappen leven in dit gebied vele diersoorten naast elkaar. Dat betekent dat je oog in oog staat met vogels, amfibieën, grote grazers en reeën.

Vogels in de Zouweboezem

Het eerste wat opvalt zodra je het gebied binnenloopt is het oneindige gekwetter, gefluit en gekwaak van vogels. De Zouweboezem is dan ook een geweldige plek voor vogelaars. Vele vogelsoorten weten het gebied te vinden om te broeden, overwinteren en aan te sterken tijdens hun grote trektocht. Opvallend is dat hier de grootste broedkolonie purperreigers van heel Nederland te vinden is. Je hebt van april tot september de meeste kans ze te zien. Ook is de Zouweboezem een belangrijke broedplek van de zwarte stern.

purperreiger zouweboezem
Spot jij een purperreiger?
Deel op Pinterest

Verder kom je er vele andere moeras-, weide- en watervogels tegen waaronder de rietgors, porseleinhoen, cetti’s zanger, snor, bruine kiekendief, grutto, kluut, tureluur, baardman, blauwborst en diverse soorten ganzen en eenden. Maak je bezoek extra leuk door een natuurgidsje met de meest voorkomende vogels in Nederland mee te nemen. Hierin staan duidelijke illustraties van vogels zodat je ze eenvoudig identificeert. Daardoor weet je meteen welke soorten je allemaal gespot hebt.

Amfibieën
Door de vele poeltjes en sloten vinden ook padden en kikkers de Zouweboezem een aantrekkelijke plek om te paren en hun kikkerdril af te zetten. Je vindt er vele soorten kikkers waaronder de bijzondere heikikker die slechts enkele dagen per jaar blauw kleurt (eind februari tot begin april). Wij hadden het geluk om er een heleboel te spotten! Als je voor de kikkers en padden komt is het voorjaar dé periode om te gaan.

Kikkers Zouweboezem
© Maud de Vries
Deel op Pinterest

Bij Boomgaard de Kikker zagen wij in de sloot zoveel kikkers dat we ze niet eens konden tellen, heel bijzonder! Soorten die je kan zien naast de heikikker zijn onder meer de bruine kikker, groene kikker en rugstreeppad. Met geluk zie je een kamsalamander of watersalamander en misschien wandelt er wel een ree door het weiland. De graslanden worden begraasd door Schotse Hooglanders.

De Zouweboezem is al met al een geweldige plek voor liefhebbers van wilde dieren!

Zouweboezem wandelen

Het is heerlijk wandelen in de Zouweboezem en de omliggende polders en uiterwaarden. Je kan eenvoudig op eigen houtje gaan wandelen in het gebied zonder een route te volgen. Struin over de onverharde paden door de graslanden en volg zeker het vlonderpad door het riet dat naar het kijkscherm leidt. Natuurlijk kan je ook een wandelroute volgen. Bijvoorbeeld een van deze:

  • Sprinkhaanzangroute 13,5 km of 15 km - Een mooie uitgebreide route waarbij je de Zouweboezem ziet en een stukje van de natuur rond Meerkerk meepakt. Start op het Dorpsplein in Meerkerk en loop via het Merwedekanaal, de polders van Lakerveld, Reservaat Scharperswijk en Rijskade naar de polder Achthoven. Vanaf hier loop je door de graslanden de Zouweboezem in. Je geniet van de vele vogels en mooie uitzichten. Als je uitgekeken bent loop je naar de laatste bezienswaardigheid op route: de pittoreske Vlietmolen. Daarna wandel je terug naar Meerkerk en kan je de tocht afsluiten op het terras. De volledige route is 15 kilometer, maar hij is in te korten tot 13,5 kilometer.

  • Tussen Luistenbuul en Zouweboezem 9 km - Het beste van de Zouweboezem! Start bij knooppunt 88 en wandel via de rietvelden van de Zouweboezem naar de vogelkijkwand. Dan door naar de uiterwaarden van Achthoven, waar je mooie uitzichten hebt over de Lek. Vervolg je tocht door Luistenbuul en de Achthovense polder. Na deze tocht heb jij het hele gebied gezien. Je geniet van uitzichten vanaf de dijk en wandelt door de boomgaarden. Vooral in het voorjaar is dit een geweldige route. Volop vogels en alles staat in bloei.
  • Wandelroute Zouweboezem
    © NatureScanner
    Deel op Pinterest
    • Dotterbloemroute 1,3 km - Deze wandelroute loopt niet door de Zouweboezem, maar kan wel mooi gecombineerd worden met een bezoek aan het gebied. Je maakt een korte wandeling door Quakernaak. Dit gebied vormt een belangrijke verbinding tussen de Lek en de Linge. Het is een klein moerasgebied waar je vele vogels zoals de koolmees, matkop, pimpelmees en gekraagde roodstaart kan spotten. Houd ook je ogen open voor kikkers, padden en salamanders. De route start op de Grote Kanaaldijk vlakbij de Meerkerksebrug. Vanaf het informatiebord volg je de gele route.

    Zorg er bij alle routes voor dat je goede stevige schoenen aan hebt. Wanneer het langere tijd heeft geregend zijn laarzen geen overbodige luxe. Je loopt namelijk veelal over onverharde paden die soms erg drassig kunnen worden.

    Fietroutes Zouweboezem

    De fietspaden lopen rond de Zouweboezem, waardoor je niet heel diep het gebied in kan trekken met de fiets. Daarom is het aan te raden af en toe af te stappen en te voet verder te gaan. Een leuke route is de fietstocht van 45 kilometer door de Vijfheerenlanden. Hierbij bezoek je niet alleen de Zouweboezem maar kom je ook langs andere hoogtepunten van de Vijfheerenlanden. Je volgt veelal knooppunten, maar kan natuurlijk altijd afwijken van de route voor een bezoek aan omliggende natuurgebieden en gezellige dorpjes.

    Fietsroutes Zouweboezem
    Fietsen Zouweboezem
    Deel op Pinterest

    De knooppunten die je volgt zijn 21, 30, 01, 44, 45, 46, 47, 58, 59, 60, 61, 62, 20 en weer terug naar 21. De start is bij de Heicopperweg in Lexmond. Je fietst vervolgens langs de weilanden van Overboeicop, via Zijderveld naar de Diefdijk waar je tussen de polders met weidevogels door fietst. Dan door naar het Schoonrewoerdse Wiel, Leerdam, de polders van Quakernaak, de Zouweboezem, Eendenkooi de Zouwe, de uiterwaarden van de Lek en tot slot naar de Nieuwe Natuur van het stroomdalgrasland van Luistenbuul. 

    Praktische informatie

    Tot slot nog wat handige praktische tips voor je bezoek.

    Parkeren

    De parkeeropties zijn beperkt, dus als je met de auto komt is het een aanrader om vroeg te komen. Je vindt parkeerplaatsen bij:

    • Het einde van de Boezemweg in Lexmond
    • Het einde van de Polderweg in Lexmond
    • Op de kruising van de Veldweg en Driemolensweg, bij de tunnel onder de A27

    Honden
    Honden mogen meewandelen op de verharde paden, mits ze zijn aangelijnd. Op de onverharde paden zijn honden verboden en ook op het vlonderpad naar het kijkscherm mogen ze niet mee. Volg in het gebied altijd goed de aanwijzingen op de informatieborden op om te voorkomen dat je hond dieren stoort.

    Veelgestelde vragen

    Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!