Ga naar content

Krijtlandpad

Zuid-Limburg - Door het fraaie Limburgse Heuvelland is een uitdagende langeafstandswandeling uitgezet: het Krijtlandpad. Dit Streekpad (SP 7), te herkennen aan de geelrode markering, is een meerdaagse rondwandeling vanuit Maastricht. 

Het Krijtlandpad is een zeer gevarieerde route met alles wat Zuid-Limburg te bieden heeft: de holle wegen, unieke hellingbossen, rivieren, beekdalen en verre uitzichten vanaf de panoramapaden dwars door het heuvelland. Maak je borst maar nat, want het is een uitdagende wandeling van 99 kilometer met on-Nederlands veel klimmen en dalen!

Krijtlandpad
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Krijtlandpad etappes

De route is verdeeld in vijf dag-etappes. Dankzij de doorsteek van Slenaken naar Gulpen is het ook makkelijk om te kiezen voor een halve ronde.

Wij lopen de route zelf in een ruime week, omdat we ook de Sint Pietersberg en de grotten van Valkenburg willen bekijken. Maar voor het gemak houden we hier de officiële etappes aan, zoals ook beschreven in de wandelgids en op de website van Wandelnet. Wél geven we een aantal tips hoe je de etappes qua zwaarte en afstand beter over de dagen kunt verdelen. Ook geven we na elke etappe enkele fijne overnachtingstips.

Etappe 1: Van Maastricht naar Mariadorp (14,2 km)

Pal voor het historische gebouw van station Maastricht gaat het Krijtlandpad van start. Na nog geen kilometer door de stad, loop je al langs de Maas. Tot onze verrassing zien we bij het Provinciehuis een ijsvogel vliegen! Aan de overkant zie je de Sint Pietersberg liggen, waar de voormalige ENCI-groeve is teruggegeven aan de natuur. 

Langs de Maas zijn er twee nieuwe natuurgebieden waar de route doorheen loopt: ten eerste het Natuurpark Kleine Weerd, waar we genieten van watervogels en konikpaarden. En de Eijsder Beemden, waar we ons een weg moeten banen door de behoorlijke wildernis, om vervolgens aan te komen in het dorp Eijsden aan de grens met België.

Kasteel van Eijsden
Kasteel Eijsden
Deel op Pinterest

De officiële etappe loopt nog door tot Mariadorp. Wij besluiten om te overnachten in Eijsden en te genieten van onze B&B met zwembad en een heerlijk diner aan de Maas. Breng ook zeker een bezoek aan Kasteel Eijsden, een van de mooiste kastelen van Limburg met in mergel versierde torens en verhoogde paviljoens. 

Overnachtingstips Krijtlandpad etappe 1:

Etappe 2: van Mariadorp naar Slenaken (15,9 km)

Vandaag kun je je geluk niet op: je maakt voor het eerst kennis met het Limburgse Heuvelland! Wanneer je Mariadorp en de drukte van de A2 achter je laat, begin je al snel aan de eerste klim. Kijk nog even achterom om de Sint Pietersberg te zien liggen aan de Maas. Leuke smalle paadjes en holle wegen wisselen zich af langs glooiende graanvelden en door bossen. In het idyllische dorp Mheer vind je het volgende prachtige kasteel, maar ook de typisch Limburgse vakwerkhuizen. Een prima plek om te stoppen voor een kop koffie en een punt heerlijke vlaai!

Mheer vakwerkhuis
Vakwerkhuis in Mheer
Deel op Pinterest

Na een flinke klim om Mheer uit te komen, zetten we vervolgens de daling in naar Noorbeek, dat ook bolstaat van het erfgoed, zoals de Sint-Brigidakerk met kapel, en tradities zoals het plaatsen van een meiboom. Het is nu nog een uur lopen naar Slenaken, een dorp met zoveel hotels dat er vast iets van je gading bijzit. 

Overnachtingstips Krijtlandpad etappe 2:

Etappe 3: van Slenaken naar Vaals (21,9 km)

Vandaag lopen we de mooiste én zwaarste etappe! Bereid je voor op heel wat klimmetjes door het prachtige Onderste en Bovenste Bos. En kom je het hooggelegen bos uit, dan zie je een van de mooiste uitzichten van het Krijtlandpad: een landweg kronkelt dwars door het heuvellandschap.

Rand Bovenste Bos
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

We vervolgen onze weg naar Epen en komen langs het bekendste gebouw in het Geuldal: de Eper Volmolen. Dit is een watermolen die gebruikt werd voor het vollen: het vervilten van wol. Later werd het gebruikt als graanmolen. Een prachtig monument dat niet te missen is, want het Krijtlandpad komt erlangs. Na Epen duiken we opnieuw het bos in, het Vijlenerbos dit keer. Weer een prachtig hellingbos met het zeer beroemde boscafé 't Hijgend Hert, ook wel de enige berghut van Nederland genoemd.

Eper Volmolen
De Eper Volmolen
Deel op Pinterest

Inmiddels zal je je kuiten wel voelen en we zijn nog niet op de Vaalserberg. Daarom geven wij een tip om deze dagetappe in te korten. Daal vanaf het Vijlenerbos af naar het schattige dorp Holset en zoek daar een leuke accommodatie uit. Loop het stuk naar de Vaalserberg als extra kilometers voorafgaand aan de vierde etappe. Of trek een extra dag uit voor een 'rondje Vaals'. het Krijtlandpad komt na de Vaalserberg namelijk weer door Holset heen en zo kun je er een korte dag tussendoor van maken. Een fijn idee voor degene die het wat rustiger aan wil doen!

Overnachtingstips Krijtlandpad etappe 3:

Etappe 4: van Vaals naar Gulpen (16,6 km)

De Vaalserberg staat natuurlijk bekend om het Drielandenpunt en tevens het hoogste punt van Nederland! Heb je nog puf, beklim dan de in België gelegen Boudewijntoren voor een magnifiek uitzicht over drie landen. Het kan hier ook flink druk zijn, dus tijd om je weg te vervolgen. Via het Bungalowpark Hoog Vaals kom je (weer) door het leuke dorpje Holset. Wist je dat dit een bedevaartsoord is met een heuse Lourdesgrot? 

Vervolgens kom je langs Vijlen, het hoogst gelegen kerkdorp van Nederland. Tussen de dorpen Wahlwiller en Nijswiller door geniet je onderweg van verre uitzichten over de graanvelden en de groene Limburgse heuvels. 

Tussen Wahlwiller en Nijswiller
Landschap tussen Wahlwiller en Nijswiller
Deel op Pinterest

De route komt verder langs Eys. Je waant je even in Toscane met de rij populieren in het glooiende landschap. Via Wittem, met het bekende klooster, kom je uit in Gulpen, waar het bruist van de gezellige terrasjes. 

Overnachtingstips Krijtlandpad etappe 4:

Etappe 5: van Gulpen naar Maastricht (22,8 km)

Officieel alweer de laatste dagetappe van het Krijtlandpad. Onderweg is er zoveel moois en interessants te zien, dat het zeker het overwegen waard is om de etappe in twee dagen te lopen. Dan heb je ook nog even de tijd om te genieten van de grotten en kasteelruïne in Valkenburg. Nu je er toch bent...

In ieder geval begint deze etappe met het beklimmen van de Gulpenerberg. Je komt door het Gerendal, dat bekend staat als hét bloemendal van Nederland dankzij de gevarieerde kalkbodem. Een bezoekje aan de orchideeëntuin is ook echt de moeite waard! 

Gulpenerberg
Het pad de Gulpenerberg op
Deel op Pinterest

Na het toeristische Valkenburg loop je langs de Geul. Aan de linkerkant bevinden zich veel mergelgroeves, terwijl je rechts aan de overkant van het riviertje een aantal mooie kastelen ziet. Via het prachtige Berg en Terblijt is het een lange afdaling terug naar Maastricht. Onderweg beklim je nog de ijzeren trappen naast de Curfsgroeve, een van de vele voormalige groeves waar mergel werd gewonnen. De laatste kilometers loop je over de Groene Loper van Maastricht terug naar het station. Je hebt het Krijtlandpad volbracht! 

Overnachtingstips Krijtlandpad etappe 5:

De doorsteek van Slenaken naar Gulpen (7,7 km)

Dankzij deze verbindingsroute kun je ervoor kiezen het Krijtlandpad in twee halve rondes te lopen. Ideaal als je maar een paar dagen de tijd hebt. Wij hadden goede verhalen gehoord over hoe mooi deze extra route is, daarom hebben wij later alsnog twee keer de doorsteek gewandeld. En het was zeker de moeite waard. 

Krijtlandpad doorsteek
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Vanuit het drukke Slenaken loop je al gauw de natuur in, langs het riviertje de Gulp. Hier zie je sporen van de bever en misschien wel een ijsvogel. Na het dal volgt al snel weer een beklimming. Daarna is genieten geblazen van de vele graspaadjes tussen weilanden door en de typisch Limburgse holle wegen. Vlak voor Gulpen passeer je kasteel Neubourg, dat momenteel wordt gerestaureerd en in particuliere handen is. In Gulpen zelf pak je natuurlijk een gezellig terrasje. 

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!