Ga naar content

Eilandhoppen op de Cycladen

De charme van meerdere Cycladen eilanden in één reis ervaren? Dan is een eilandhoppen reis zeker wat voor jou! Elk eiland heeft een eigen karakter en het is verrassend eenvoudig om een rondreis over de Cycladen te maken dankzij de vele veerverbindingen tussen de eilanden. Wij reisden zelf naar Syros, Tinos en Andros met de bouwstenen van Riksja Travel. Ga je mee eilandhoppen?

Rondreis op de Cycladen

Hoe plan je een reis over de Cycladen? De meeste reizen beginnen in Athene, op Mykonos of op Santorini, omdat je hier rechtstreeks naartoe kan vliegen vanuit Nederland. Daarna pak je de veerboot naar de eilanden die je wilt bezoeken. Over het algemeen geldt: hoe moeilijker bereikbaar het eiland, des te meer sfeer en authentieke beleving.

Rondreis op de Cycladen
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Bij het plannen van een eilandhoppen reis over de Cycladen komt wel wat regelwerk kijken. Belangrijk is het precies uitzoeken van de vaarschema's van de veerboten. Je kunt niet zomaar kriskras van het ene eiland naar het andere hoppen, vooral niet in het voor- en naseizoen. De meeste eilanden liggen op vaste vaarschema's van elkaar. Je zal dus moeten puzzelen met vluchten en tijden van de veerboot en voor elk eiland een hotel en auto huren. Geen zin om alles zelf te regelen? Besteed je reis dan uit aan een reisorganisatie!

Cycladen bouwstenen van Riksja Travel

Wij gingen zelf eilandhoppen met de bouwstenen van Riksja Travel. Deze bouwstenen zijn korte reizen van enkele dagen waarmee je gemakkelijk je eigen Cycladen rondreis kan samenstellen. Kies welke eilanden je wilt combineren en Riksja doet de rest. Wij combineerden Andros, Tinos en Syros, maar je kan bij Riksja ook voor enkele andere eilanden kiezen zoals Amorgos, Santorini en Naxos.

Riksja organiseert de vluchten, veerboten, kleinschalige hotels met ontbijt, eventuele excursies en een huurauto indien gewenst. Op reis heb je 24/7 ondersteuning mochten er problemen zijn. Wij hebben de service als zeer goed ervaren. Toen wij onenigheid hadden over de periode van autohuur met het verhuurbedrijf, werd dit geweldig voor ons opgelost. Heel fijn om er niet alleen voor te staan!

Eilandhoppen Cycladen
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Van tevoren ontvang je alle reisinformatie en een handige app. In de app vind je tips per eiland, mooie wandelroutes die je op gps kunt volgen en aanvullende excursies.

Bouwstenen of een volledige rondreis; met Riksja Travel is eilandhoppen super eenvoudig te regelen!

Rondreis Cycladen boeken

11 dagen eilandhoppen Cycladen

Wij maakten een reis van 11 dagen en combineerden drie eilanden. Dit was onze reisroute:

1. Syros

De eilanden waar wij naartoe reisden, hebben allen geen eigen luchthaven en daarom begon onze reis met een vlucht op Mykonos. Vanuit Mykonos ben je binnen no time op Syros. Na 40 minuten varen, met een korte stop op Tinos, stonden we al in Ermoupoli, de hoofdstad van Syros. Syros wordt gezien als het hoofdeiland van de Cycladen. Bij de meeste Cycladen eilanden trekt vrijwel iedereen uit toerisme en horeca in de wintermaanden naar Athene terug, maar op Syros blijven jaarrond veel mensen wonen. Dit maakt Syros dan ook een wat drukker, maar levendig eiland.

Ermoupoli
Met 20.000 mensen is Syros het dichtst bevolkte eiland van de Cycladen. De meeste mensen wonen in Ermoupoli, de kleurrijke havenstad waar je voor het eerst kennismaakt met het eiland. Het is absoluut de moeite waard hier even te blijven hangen voor een eerste drankje op het terras. Wat ons betreft is het mooiste stukje van de stad Ano Syros. Deze oude stad is gebouwd bovenop een heuvel en zie je al van ver als je aankomt met de ferry. Ano Syros is een wirwar van straatjes met witte huisjes met blauwe luiken, steegjes, trappen en felgekleurde bloemen die charmant over de muren heen hangen. Een heerlijke plek om even te verdwalen!

Ano Syros
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Stranden op Syros
Verlaat je de hoofdstad, dan wordt het al gauw rustiger op Syros. Je rijdt over smalle weggetjes tussen heuvels en langs olijfbomen. Af en toe steken er geitjes over. Het eiland wordt gekenmerkt door zijn vele fijne stranden en rotskusten. Wij zijn veel op het strand van Galissas geweest, een kleine kustplaats met genoeg ligbedjes, gezellige restaurants en gelegen op een prachtige plek met uitzicht op de rotskliffen. Klim naar het kapelletje op de rots boven het strand voor een romantische plek om de zon onder te zien gaan.

Galissas Beach
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Kini Beach is een ander levendig strand aan de westkust van Syros met vele eetgelegenheden en hotels. Het is fijn vertoeven op het zandstrand met altijd een koud drankje in de buurt. Op korte loopafstand van Kini ligt Lotos Beach, een klein kiezelstrand met bomen en uitzicht op de rode kliffen. Er zijn verder geen voorzieningen.

Kini Beach
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Delfini beach is een rustiger alternatief voor Kini. Op een idyllische plek tussen de rotsen vind je hier een verlaten strandje, waar maar één strandtent te vinden is. Het strand is half zand, half kiezel. Je kan er met de auto komen, wat handig is als je veel strandspullen bij je hebt. Een andere optie is wandelen over een prachtige kustroute van 20 minuten tussen Kini en Delfini. Het is flink klimmen en dalen langs de kliffen, maar mocht je zin hebben in een korte wandeling dan is deze route zeker de moeite!

Riksja verzorgt een wandelroute tussen Galissas en Kini in de app, een makkelijke, mooie route van ongeveer 2 uur waarbij je schitterende uitzichten hebt over de kliffen. Je kan de route beide kanten op lopen. Na afloop neem je eenvoudig een taxi terug naar het beginpunt.

Wandelroute Kini - Galissas
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Wijnproeverij
Bij de Syros bouwsteen van Riksja is een wijnproeverij inclusief. Je bezoekt een kleinschalig wijnhuis gelegen in de heuvels in het binnenland van Syros. Na een korte rondleiding en uitleg over het productieproces schuif je aan voor een proeverij van drie wijnen (een droge witte wijn, rosé en dessertwijn) die je enkel hier op de Cycladen kunt proeven. Natuurlijk vergezeld door hapjes van Syros: de speciale Syros kaas, meloen, tomaatjes, paprikajam en meer lekkernijen. Heerlijk borrelen met uitzicht op de bergen van Syros. Het echte vakantiegevoel!

Wijnproeverij Syros
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Agios Stefanos
Dit is een tip die wij kregen van de host bij onze accommodatie: de korte, maar pittige wandeling naar Agios Stefanos. Een kapelletje dat op een indrukwekkende plek in een grot aan zee is gebouwd. Je moet wel moeite doen om er te komen. Hij kan enkel bereikt worden met een fikse wandeling. Je hebt twee opties: vanuit Galissas 1,5 uur wandelen of de kortere optie van een half uur vanaf de parkeerplaats. 

Wij parkeerden overigens net boven de parkeerplaats, want de weg was ontzettend slecht en we wilden onze huurauto niet beschadigen. Vanaf daar is het een half uur afdalen over losliggende rotsblokken. Het blijft spannend tot het eind, want je ziet de kapel echt pas als je er bent. Hij ligt volledig aan de andere kant van de klif, omgeven door rotsen aan de ene kant en woeste golven aan de andere kant.

Agios Stefanos
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

De legende gaat dat de kapel is gebouwd door een visser die werd aangevallen door een gigantische octopus. Hij bad tot de heilige Sint Stefanos om hem te redden. Uit dank heeft de visser met eigen handen een kapel gebouwd op deze magische locatie aan de woeste zee. Wanneer je op deze mystieke plek staat, wordt het verhaal plots heel aannemelijk!

Overnachten op Syros
Met Riksja Travel slaap je altijd bij kleinschalige accommodaties. Persoonlijk en authentiek. Op Syros overnacht je in een gezellig en persoonlijk eco-dorp waar je door de eigenaars wordt ontvangen als familie. Het is gelegen op een super stil plekje tussen de bergen van Syros, waar je slaapt in een knusse bungalow. 

Overnachten op Syros
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Het resort heeft een eigen restaurant, een boomgaard met pistache- en olijfbomen en een zwembad met 5-sterren uitzicht. De lieve eigenaars staan op elk moment voor je klaar. 

Syros bouwsteen

2. Tinos

Eiland van marmer, duiven, witte dorpen en pelgrims. Het onbekende Tinos was het tweede eiland van onze rondreis. Na 30 minuten varen vanuit Syros komen we aan in Tinos Stad (Chora), waar ook ons gezellige familiehotel gevestigd is. 

Tinos Stad
Tinos Stad is een levendige havenplaats met onwijs veel leuke restaurants. Van traditionele taverna's met feta en tzatziki tot moderne tentjes met matcha latte's en avocadotoast. De hoofdstad van Tinos is bekend bij pelgrims van over de hele wereld door de kerk van de Heilige Moeder Maria. Ieder jaar op 15 augustus komen pelgrims van heinde en verre naar Tinos om vervolgens vanuit de haven op handen en knieën naar de kerk te kruipen om te bidden voor hoop.

Tinos Stad
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Een bijzonder spektakel om mee te maken. Ook buiten deze feestdag zie je soms mensen naar de kerk kruipen. Wij waren zelf getuige van één pelgrim die op handen en knieën de weg naar de kerk aflegde.

Binnenland
Tinos Stad is leuk, maar daarbuiten ligt het echte Tinos. Het is aan te raden een auto te huren om de mooiste plekken te ontdekken. Riksja regelde voor twee dagen een auto voor ons zodat we het heuvelachtige binnenland konden verkennen. Het binnenland is prachtig. Witte huisjes en de kenmerkende duiventillen van Tinos liggen als een soort mozaïek in de terrasheuvels. De Xombourgo berg dient als centraal herkenningspunt in het noordoosten. Hoe verder je naar het westen rijdt, hoe leger en kaler het landschap wordt, met hier en daar een dorpje of duiventoren. 

Natuur op Tinos
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Duiventillen
De duiventillen kom je overal tegen op Tinos. Deze stammen nog uit de tijd van de Venetiaanse overheersing. In deze tijd werden veel duiven gefokt. Duiven werden gezien als teken van vrede en bovendien leverden de dieren vlees en zorgden ze voor bemesting van de landbouwgrond. Een duiventil in bezit hebben, gaf status. Een bekende plek om de duiventillen te bewonderen is bij Tarampados (zie foto hieronder), maar je hoeft er eigenlijk niet speciaal heen. 

Duiventillen Tinos
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Over het hele eiland en vooral in het binnenland vind je duiventillen met allerlei verschillende ontwerpen. Ze zijn altijd versierd met bijvoorbeeld zonnetjes, bomen of driehoeken. Sommigen zijn vervallen, anderen mooi wit gerestaureerd. Ware kunstwerkjes!

Volax
Een plek die je op Tinos niet mag missen, is Volax. Dit witte dorpje ligt helemaal verlaten tussen de bergen die bezaaid zijn met ronde granieten rotsen. Hoe deze rotsen er gekomen zijn, kent vele verhalen. Vroeger werd gedacht aan een meteorenregen, maar eigenlijk is het te danken aan een bijzonder geologisch verschijnsel. Een beetje een mysterie! Het dorpje zelf is al prachtig om te zien met zijn knusse straatjes, mandenmakerij en amfitheater. 

Maar wie even buiten het stadje wandelt, komt terecht in een mysterieus rotslandschap, ideaal voor een wandeling. Wij deden een deel van de route M2 die naar Myrsini loopt. Hiermee wandel je een heel stuk omhoog, tussen de rotsen door en krijg je geweldig zicht op Volax in de verte. Wij vonden dit een van de mooiste plekjes op Tinos. 

Mooie plekken Tinos
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Stranden op Tinos
Zin in strand? Tinos is rijk aan mooie verscholen baaien. Wij waren erg onder de indruk van de twee stranden bij Kolimvithra beach in het noorden van het eiland. Prachtig goudgeel zand steekt af tegen het felle blauwe water en de omliggende bruine rotsen. Een bijzondere setting voor een stranddag. Relaxen kan bij het gezellige strandtentje met Volkswagen bus, hier krijg je een beetje bohemian hippie vibes.

Mooie stranden Tinos
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Maar ook de stranden van Agios Ioannis, Malli en Kalyvia zijn bijvoorbeeld heerlijk voor een middagje luieren.

Witte dorpen
De Cycladen zijn wereldberoemd vanwege hun witte dorpen. Op Tinos ervaar je dit optimaal. Overal verspreid liggen de meest prachtige witte dorpen met blauwe luiken, gebouwd tegen de zijkant van een berg zoals de dorpen Triantaros, Arnados en Dio Choria die allen fantastisch zicht bieden op de zee en Tinos Stad. Alleen al rondrijden en de dorpjes van een afstand bewonderen is prachtig.

Wij kozen er zelf voor om de witte dorpen Panormos en Pyrgos te bezoeken. Panormos is een kuststadje in het noorden, met enkele restaurants met zeezicht en een mooi zandstrand. Vanuit Panormos zijn diverse wandelroutes uitgezet. Via de app van Riksja hebben wij de rondwandeling tussen Panormos en Pyrgos gedaan. De totale route is 4,7 km en neemt je via een maanachtig landschap mee tussen de twee dorpjes. In september stond het landschap bij ons vol met bloeiende zee-ui. 

Panormos Tinos
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Je komt via de route uit in Pyrgos, volgens velen het mooiste stadje van Tinos en dat kunnen wij wel beamen. Keurig onderhouden witte straten, met bloemen overgroeide huizen en overal marmeren details. In Pyrgos kan je een bezoek brengen aan het Marmermuseum waar je alles leert over de marmerwinning op Tinos en marmeren kunstwerken kan bewonderen. Daarna is het tijd voor een lekkere lunch onder de 200 jaar oude plataan op het centrale plein! Hier bruist het van het leven.  

Pyrgos
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Historische overblijfselen
Voor de liefhebbers van geschiedenis zijn de historische overblijfselen van Kionia net buiten Tinos Stad interessant voor een kort bezoek. Het is een klein openluchtmuseum waar je ruïnes ziet van een tempel die werd gebouwd voor de god Poseidon en zijn vrouw Amfitrite.

Tinos bouwsteen

3. Andros

Wat ons betreft het meest interessante eiland voor natuurliefhebbers. Andros staat bekend als het groene eiland van de Cycladen. Het is hier het hele jaar door groen dankzij de bronnen en stroompjes. Uniek voor de Cycladen! Het is onbegrijpelijk dat Andros niet bekender is bij het grote publiek. Het eiland ligt namelijk op slechts 2 uur varen vanaf Athene. Een ideaal start- of eindpunt van je eilandhopping reis. 

Voor ons was Andros de afsluiter van onze reis. We pakten de boot vanuit Tinos. Deze tocht neemt 1,5 uur in beslag, maar de tijd vliegt om. Vrijwel de gehele zuidwestkust van zowel Tinos als Andros trekken aan je voorbij.

Veerboot Cycladen
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Batsi en Chora
Op Andros verbleven wij in een kleinschalig hotel op een minuut lopen van het zandstrand van de kustplaats Batsi. Een handige uitvalsbasis voor het eiland op slechts 10 minuten rijden van de veerboot. In Batsi ligt een zandstrand met schaduwplekken recht voor de deur en heb je genoeg restaurants om elke avond ergens anders te eten.

Maar je hebt bij Riksja ook de keuze om te overnachten in Chora, de hoofdstad. Dit voelde voor ons als een dorp, waar iedereen elkaar kende. Chora is van een afstand heel bijzonder om te zien met zijn kenmerkende vuurtoren, kasteel en stad die op een rots is gebouwd en in een punt de zee in loopt.

Andros Chora
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Ons verblijf op Andros stond in het teken van actief zijn in de natuur! Riksja hielp ons hierbij. Je kan bij hen namelijk twee optionele excursies bijboeken: een riviertrekking naar de Gerolimni waterval en rotsklimmen bij Vouni. 

Riviertrekking met gids
De riviertrekking kan ik iedere natuurliefhebber aanraden! Samen met een gids maak je een wandeling van een uur naar de Gerolimni waterval die je in je eentje moeilijk kunt bereiken. Er loopt namelijk geen officieel wandelpad naartoe. Je volgt de rivier over paden vol rotsen en verwondert je over de groene oase van Andros. Na een uur wandelen bereik je een magisch plekje: de Gerolimni waterval met zijn poel. Een sprookjesachtige plek voor een duik.

Eilandhoppen Cycladen
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Rotsklimmen en abseilen
Deze excursie is in principe voor jong en oud. Maar wel voor de waaghalzen en de mensen die goed tegen warmte en zon kunnen. Een bedreven gids neemt je mee naar de prachtige kalkstenen rotsen bij Vouni, die bovenop een heuvel boven het eiland uitsteken. Je klimt verschillende routes terwijl je tijdens het wachten geweldig uitzicht hebt over Andros. De makkelijke routes liggen in de zon, houd hier rekening mee. Zeker in de zomermaanden is het echt heet op deze plek. Voldoende water en bescherming tegen de zon zijn een must, want je blijft uren onbeschut klimmen. De gevorderde routes liggen wel aan de schaduwkant. 

Actieve rondreis Cycladen
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Andros wandeleiland
Tot slot willen we je meegeven dat Andros een fantastische bestemming is voor een wandelreis. Zo'n 300 kilometer aan paden is hier uitgezet. Wij kwamen vele reizigers tegen die Andros speciaal bezochten voor de mooie trails. Ook Riksja biedt leuke opties op Andros, zoals een wandeling naar de Pitharas watervallen vanuit hoofdstad Chora. Bij ons stonden de watervallen helaas droog in september. Ook een rondje wandelen in de groene vallei van Menites is een aanrader.

Wil je meer tips voor Andros? Lees dan ons uitgebreide artikel over natuur en mooie plekken op Andros.

Bouwsteen Andros

Veerboot Cycladen

Dé manier om je te verplaatsen tussen de Cycladen eilanden is per veerboot dus is het handig om te weten hoe reizen met de ferry werkt. De veerboten zijn enorm en hebben goede voorzieningen aan boord zoals toiletten en mogelijkheid om eten en drinken te kopen. Wij hebben de Griekse veerboten als zeer efficiënt ervaren, mits je weet hoe het allemaal werkt. Je moet van tevoren inchecken bij de veerboot. Dit kan online bij de desbetreffende rederij van 48 uur tot 2 uur van tevoren. Je ontvangt een e-ticket waarmee je de boot op kan. Ter plekke bij een ticket office je ticket ophalen kan ook, maar zorg dat je er dan een uur voor afvaart bent.

Veerboot Cycladen
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Het in- en uitstappen is wat chaotisch omdat er haast bij is, maar als je de gang van zaken begrijpt is het prima. Bij het instappen laat je je koffer beneden achter in het juiste rek met jouw bestemming (vaak in het Grieks). Daarna laat je je ticket scannen, ga je naar boven, naar je aangewezen stoel of zoek je een plekje op het buitendek. Tijd om te relaxen en genieten van het uitzicht! Zorg dat je op tijd weer beneden bent om uit te stappen en check bij welke uitgang je moet zijn. Dit verschilt per maatschappij. Wij moesten de ene keer helemaal voorin eruit en een andere keer achterin. Neem de tijd om dit uit te zoeken.

Wij hebben de ferry's als redelijk stipt op tijd ervaren. De boten varen vrijwel altijd, behalve als het weer het niet toelaat. Maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een boot geannuleerd wordt. Ga dan naar het boekingskantoortje in de haven, zij kunnen je het snelst helpen aan een nieuwe afvaart. Tip: bij openseas vind je de meest actuele afvaarttijden. Deze wijzigen soms nog kort voor vertrek.

Meer reisroutes op de Cycladen

Natuurlijk zijn er nog veel meer eilandcombinaties mogelijk. Athene is goed te combineren met de noordelijke eilanden, zoals wij hebben gedaan. Vlieg je naar Santorini? Dan is een combinatie met Naxos, Paros en tussenliggend eiland Ios leuk. Wie begint op Mykonos kan alle kanten op. Je bent zowel binnen no time op Syros, Tinos en Andros als op Naxos en Paros. 

Hoe lang ben je onderweg tussen de verschillende eilanden? Voor jouw beeldvorming enkele vaartijden op een rij. Deze variëren naargelang de rederij die je kiest. Er zijn snelle boten, die wat duurder zijn, en normale boten. De verschillen in reistijd zijn soms groot, dus let daarop bij het boeken van je ticket.

Mykonos - Tinos - 20 tot 30 min
Mykonos - Syros - 40 min
Syros - Tinos - 30 min
Tinos - Andros - 55 min tot 1u30
Andros - Athene - 1u10 tot 2 uur
Mykonos - Naxos - 35 min tot 1u30
Naxos - Paros - 30 min tot 1u45
Santorini - Paros - 1u50 tot 3u30

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!