Ga naar content

Gastronomie en streekproducten in Mechelen

Mechelaars zijn trots op hun streekproducten. De Mechelse veiling, met haar witlof, asperges, is een begrip en ook de Mechelse kippen, oftewel de Mechelse koekoek zijn enorm populair.

Tuinbouw, landbouw en natuur gaan hand in hand in de streek rondom Mechelen. Boeren in de regio zetten zich volop in om hun productie te combineren met het behoud en beheer van landschap en natuur. Dankzij subsidies van de overheid werd fors geïnvesteerd in het diervriendelijker maken van agrarische landschappen, het herstel van poelen en het aanplanten van hagen en heggen.

hEERLIJK eten in Mechelen

Er zijn heel wat initiatieven om toeristen en lokale bevolking kennis te laten maken met farm to table concepten, artisanale producten en korte productielijnen. 

1. Mond vol Mechelen

Mechelen heeft een origineel verhaal. Tijdens de aanleg van een nieuwe parkeerplaats werd een oude beerput ontdekt, met objecten en aardewerk daterend uit de 15de - 17de eeuw. Food archeoloog Jeroen Van Vaerenbergh deed onderzoek naar de etensresten die bewaard bleven en stelde vast dat er in die tijd al bijzondere ingrediënten werden gebruikt in het eten.

Op basis van deze 12 smaakmakers werd er een culinaire route in Mechelen uitgezet, onder de naam "Mond vol Mechelen". De wandeling voert langs twaalf ondernemers, die elk een van deze smaakmakers verwerkt hebben in een gerecht of lekkernij. Deelnemers zijn o.a. Brouwerij het Anker, Broodbroeders, de Zotte Morgen, Funky Jungle, Gauthier ijs, Schockaert kaaswinkel, chocolaterie The Cacao Project en Restaurant Emiel en Luc Vis. 

Deel op Pinterest

Tijdens de 2 kilometer lange wandeling door het centrum van Mechelen kan je proeven van brie met korianderzaad en vijgen, bier met komkommerkruid, speculaas van masteluin, roomijs met venkel, honingkoekjes en andere delicatessen met een vleugje geschiedenis.  

Je kunt de verschillende artikelen van Mond vol Mechelen herkennen aan een label MVM. Ze zijn te koop in de deelnemende winkels. Bij de Toeristische Dienst aan de Vleeshouwersstraat kan je voor een klein bedrag het Prikkelpakket kopen, waarmee sommige lekkernijen alvast inbegrepen zijn in de tocht. 

2. Mechelse biertjes

Het bier waar Mechelen om bekend staat is de Gouden Carolus of het Keizersbier van brouwerij Het Anker in Mechelen. De brouwerij bevindt zich aan de Krankenstraat in het Groot Begijnhof. Wist je dat dit een van de oudste brouwerijen van België is?

Het bier is genoemd naar keizer Karel V en zijn gouden muntstukken. Het assortiment omvat vijf kernvarianten en enkele tijdelijke varianten; Gouden Carolus Classic (8,5%) - in 2012 uitgeroepen tot beste donkere bier ter wereld, de Gouden Carolus Tripel (9%), Gouden Carolus Ambrio (8%), Gouden Carolus Hopsinjoor (8%), Gouden Carolus Whisky Infused - een mix van whisky en Imperial Dark bier.

Het is sinds 2010 dat er ook whisky gestookt wordt in de familiehoeve in Blaasveld. Deze Gouden Carolus Single Malt viel al diverse keren in de prijzen. 

Het Anker Mechelen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De Maneblusser is een ander Mechels bier. Dit biertje verwijst naar de anecdote van 1687, toen een dronken man uit een herberg de nacht in strompelde en dacht dat de Sint-Romboutstoren in brand stond en moord en brand gilde. De hele stad stond in rep en roer, tot men besefte dat de gloed die de man had gezien te danken was aan het maanlicht wat door de mistflarden op de toren scheen.

Het Anker opende tevens een gezellige plek in de Sint-Jozefskerk. De Batteliek is een microbrouwerij, limonaderij en stokerij. Tijdens een bezoek aan Batteliek kan je een van de biertjes of sappen proeven, al is het zeker ook een aanrader om hier een hapje te eten.

De meeste Vlamingen zijn wel bekend met de Lamot, een vroegere brouwerij. Aan de Haverwerf ligt het Erfgoedcentrum. Op de Vismarkt, die vanaf halverwege de 16de eeuw een bloeiende handelsplaats in vis was, bevinden zich nu vele terrasjes, waarmee dit een van de gezelligste pleinen van de stad is.  

Terrasjes Vismarkt
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Verse melk en hoeveproducten

Bij knooppunt 56 in Leest bevindt zich Paardenmelkerij De Beck. Hier kan je verse paardenmelk kopen in de hoevewinkel. Dit schijnt goed te zijn tegen allergieën, hoge cholesterol, oprispingen enz. In de automaat kan je bessen en frambozen kopen.

Tussen knooppunt 25 en 24 kan je terecht bij Hoeve Ten Bossche voor verse koeienmelk, ambachtelijke toetjes, heerlijk ijs en andere zuivelproducten. De boerderij ligt in een oase van rust en nodigt uit voor een pauze tijdens een wandel- of fietstocht rond Mechelen.

Voorbij knooppunt 31 in Zemst ligt Het Laatste Huis, een 18de-eeuwse hoeve, met volkstuinen, waar de lokale bevolking een moestuin onderhoudt. Er worden diverse workshops gegeven over tuinieren en over oude fruitrassen, zoals de Mechelse Peer. Vlinders, bijen en gevogelte als fazant en patrijs voelen zich thuis in de fauna-akker met wilde
bloemen en kruiden, terwijl kikkers vrolijk kwaken in de amfibieënpoel.

Biologisch vlees, aardappelen en pompoenen van het veld zijn te koop in de Grenshoeve, ook gevestigd in Zemst. Hier kweekt men Aberdeen Angus en witblauw stamboekvee. 

Fietstocht
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Verschillende fietsroutes rond Mechelen voeren langs deze ambachtelijke hoeves en boerderijen. Een leuke manier om een actieve daguitstap te combineren met een lokaal getinte proeverij.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!