Ga naar content

Sungei Buloh

In 2024 mocht ik op verkenning in Singapore om te ontdekken wat de stadstaat te bieden heeft voor de natuurreiziger. Het moerasgebied Sungei Buloh Bird Sanctuary trok daarvoor mijn aandacht al, toen ik het als eerste vogelspot zag staan op de achterkant van dit Zuidoost-Azië vogelgidsje. Het reservaat ligt precies op de trekroute van vogels die migreren tussen Azië en Australië en behoort daarmee tot een van de beste plekken om vogels te zien in Azië.

Natuur in Sungei Buloh

Als je tijdens je verblijf in Singapore voldoende tijd hebt en ongerepte natuur wilt zien, dan loont een daguitstap hiernaartoe zeker de moeite. Het Sungei Buloh Wetland Reserve is door haar immense biodiversiteit erg indrukwekkend. Het mangrove- en moerasgebied is de thuisbasis van veel wildlife en een grote variëteit aan planten en bomen.

Natuur Sungei Buloh
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bovendien biedt het mooie landschappen en een geheel andere kijk op het land. Je kunt hier prachtig wandelen over paden en loopbruggen tot dicht bij het water en in alle rust vogels en andere dieren observeren.

Ik hou er altijd van om met een gids op pad te gaan. In dit geval werd ik vergezeld door Richard Koh, een natuurgids met een eindeloze passie voor alles wat leeft in de natuur en met een zeer goed oog voor fotografie. Je kunt een excursie met hem boeken via With Locals.

Natuurgids Richard
Cindy en Richard
© Richard Koh
Deel op Pinterest

Mooiste plekken en bezienswaardigheden

De natuur in Sungei Buloh is fantastisch mooi. Maak een wandeling over de loopbrug om mangroven bij laag tij te bekijken of neem plaats bij een van de vele observatieposten in het reservaat om dieren in hun natuurlijke habitat te observeren.

Overnachtingstip

1. Bezoekerscentra

Er zijn twee bezoekerscentra, waar je veel informatie vindt over de fauna en flora in het gebied. Het eerste bezoekerscentrum bevindt zich direct achter de Kranji Dam aan de rechterkant. Rijd je verder door dan kom je bij het tweede centrum. Ik vond het andere, dieper gelegen kantoor het interessantst, al is het goed te doen om allebei te bezoeken.

2. Paden, vlonders en kijkhutten

Het is goed zichtbaar dat er flink geïnvesteerd is in de aanleg van wandelroutes in het natuurpark. De paden zijn gemaakt van duurzame materialen (een mix van hout en beton). Wij maakten een hike van ongeveer 5 kilometer. Vanaf de vlonderpaden zag ik krabbetjes schichtig wegschieten en af en toe kruiste een varaan het pad. 

Heel kenmerkend voor Sungei Buloh zijn de prachtige kijkhutten. Het ontwerp van de houten observatiehutten is geïnspireerd op weversnesten. Ik vond ze erg fotogeniek.  

Weversnest
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Reistips

3. Vogels in Sungei Buloh

Er komen 250 inheemse vogelsoorten voor. Dat is an sich al een hoge concentratie aan soorten, maar wat nog interessanter is: door de ligging op de East Asian-Australasian Flyway komen er nog eens 250 migrerende soorten voor! 500 soorten in totaal dus, dat is echt veel.

Tijdens mijn bezoek zie ik verschillende soorten reigers, blauwe reigers, kleine en grote zilverreigers en een purperreiger. Een Indische nimmerzat laat zich zien terwijl hij zijn veren schoonpoetst op de oever van het water.

Sungei Buloh
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De mooiste vogels om te zien zijn de verschillende soorten ijsvogels die hier voorkomen. De gewone ijsvogel (common kingfisher), de smyrna-ijsvogel (die ik eerder ook al in Sri Lanka en Thailand zag) en de bijzondere witkraagijsvogel. Wat een kleuren! 

Collared Kingfisher
© Gids Richard
witkraagijsvogel
Deel op Pinterest

Een andere bijzondere bewoner is de witbuikzeearend die hier voorkomt. Eagle point is de beste plek om arenden te zien. Terwijl de wolkenkrabbers van Maleisië de skyline bepalen, zweeft de majestueuze vogel om ons heen. In de boom naast het bezoekerscentrum aan de Kranji Way zit ook een nest, dus check daar ook eens of je de roofvogel kunt zien!

Sungei Buloh Eagle Point
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Overige dieren

Naast vogels leven er ook verschillende andere indrukwekkende diersoorten. In het water zien we meerdere krokodillen, tussen de modderige oevers sluipen sissende varanen, aan het plafond van het bezoekerscentrum bungelen vleermuizen en tussen de planten en bloemen zie ik talrijke soorten libellen. Waar je ook kijkt, of luistert, overal hoor je geritsel of zie je beweging. Ook de otter is een veel geziene bewonder van Singapore.

Otters Singapore
© Richard Koh
Otters
Deel op Pinterest

Onder de slangen rekenen we Wagler's lanspuntslang, pythons, en de gifgroene Ahaetulla prasina, een slang uit de toornslang familie. De kans dat je slangen ziet is niet heel hoog, maar als je dit gaaf vindt, geef het dan zeker even aan bij de gids.

Snakes in Singapore
© Gids Richard
Wagler's lanspuntslang
Deel op Pinterest

Parkinformatie

Toegankelijkheid: Er is parkeergelegenheid (met speciale plekken voor gehandicapten) bij het bezoekerscentrum aan de Kranji Dam.

Wandelen in Sungei Buloh

Dit zijn de populairste hikes in Sungei Buloh Wetland Reserve.

- Sungei Buloh Wetland Reserve Short Loop - 6,6 km - 1u30
- Kranji and Sungei Buloh Loop - 7,9 km - 1u40
- Sungei Buloh Coastal Trail - 3,2 km - 45 min.
- Migratory Bird Trail - 2,3 km - 30 min.
- Sungei Buloh Forest Trail - 1,1 km - 15 min.
- Sungei Buloh Full Loop - 8,4 km - 1u45m

Bereikbaarheid

Hoewel het natuurgebied buiten het centrum van Singapore stad ligt, is Sungei Buloh vrij eenvoudig te bereiken met een taxi. Je doet er ongeveer 40 minuten over en ik betaalde ca. € 40. De terugweg was wat lastiger, omdat ik toen geen taxi kon bereiken die moeite wilde doen om naar het buitengebied te komen. Het ligt toch wel vrij afgelegen. Bij het eerste bezoekerscentrum aan de Kranji Dam zit een bushalte en hier gaan bussen naar het centrum. Op die manier deed ik er wel ruim 1,5 uur over om terug te komen. 

Onze reis naar Singapore en Sungei Buloh werd mede mogelijk gemaakt door Visit Singapore, Aviareps en Singapore Airlines.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!