Sailugem nationaal park
Natuur in Rusland - Sailugem, ook Sajljoegemski of Sailugemsky, is een bijzonder ongerept gebied in Rusland, in het zuidoosten van de Altaj Republiek. Voor natuurliefhebbers is de regio interessant als leefgebied van sneeuwluipaarden en de Altai Argali schapen en vanwege de prachtige onherbergzame natuur.
Zeldzame dieren in Sailugem
Het nationale park Sailugem is begin 2010 opgezet. Het hoofddoel van dit park is het beschermen en uitbreiden van zeldzame en met uitsterven bedreigde dieren en/of planten welke voorkomen op de rode lijst van Rusland. In het park komen onder meer de volgende dieren voor: Altai Argali, een ondersoort van de Argali (een wild schaap), en sneeuwluipaarden. Het park bestaat uit 3 gebieden, Sailugem, Ulandrick en Argut. De zuidelijke grens van Sailugem en Ulandrik is tevens de grens tussen Rusland en Mongolië.
Natuur in Sailugem
Sailugem is een bergrug in het zuidoosten van de Altai regio op de grens tussen de Altai republiek en Mongolië. De bergrug is 130 kilometer lang en ligt op een hoogte van 3499 meter. De bergrug fungeert als waterscheiding tussen Argut en de Chuya rivieren (die uitmonden in de Ob) en de rivieren van Kobdo.
Klimaat
Het klimaat in Sailugem is streng en hard continentaal. In de winter kan de temperatuur dalen tot -62 graden Celsius. De vorstvrije periode is slechts 35 tot 60 dagen.
Meren en rivieren
In het park liggen ongeveer 300 meren en 17 gletsjers. Het water van de gletsjers en neerslag voedt de rivieren Djaza, Tarchata en Chagan-Burgazi. In de valleien komen de twee rivieren Karasa en Sarjemata samen. De valleien liggen op meer dan 2000 meter boven de zeespiegel. Er groeien geen bomen op het grondgebied van het park, maar het uitzicht op de hoge besneeuwde bergen maakt dit zeker goed. Korstmos en rotsachtige toendra groeit in de hooglanden, terwijl steppegebieden voorkomen op de zuidelijke hellingen onder de 2600 meter. Tot woestijn vergane steppen lopen ver door in de bergen en vormen verschillende types toendra-steppe die bestaan naast wetlands rotsachtige gebieden. Kruidachtige en korstmos-kruidachtige toendra komt veel voor. Sub-alpine en alpenweides komen niet veel voor. Op steile hellingen komt de savin jeneverbes voor. Andere vormen van vegetatie komen niet veel voor.
Verscheidenheid van de fauna en flora
De grootste ondersoort van Argali, de Altai Argali (een soort wild schaap) en de sneeuwluipaard komen in het park voor. Op gemiddelde hoogte en de lage delen van de rivier de Argut bestaat de grootste groep uit 30-40 dieren, wat een kwart van de populatie is. In aanvulling daarop, is een speciaal beschermd natuurgebied ingericht ten behoeve van het behoud van een van de grootste groepen van de Siberische steenbok en Sacor Falkon in de Altan-Sayan ecoregio. De vegetatie van het park omvat een groot aantal zeldzame planten- en bloemensoorten met een beperkt verspreidingsgebied. Een van hen is Astragalus. Verschillende soorten kunnen worden gevonden op de rode lijst van de Altairepubliek.
In het park komt een unieke soort van de bruine beer voor. Het is een bijzondere soort omdat de beren leven in absoluut kaal land en verstoken van beboste bergen. Deze soort noemt men Sailugem bruine beer. In het park is er een kleine wilde kat, de Manul (of Pallaskat) die niet voorkomt in andere beschermde gebieden van de Republiek Altai. Je kunt geluk hebben om de Mongoolse gazelle te zien, die op dit moment aan het verdwijnen is uit de regio. In het park kunnen we verder nog verschillende kleine soorten zoogdieren vinden, zoals familieleden van hazen (Pallas en Daurian pika, tolai haas) en muisachtige knaagdieren: gestreepte hamsters en dwerghamsters, Mongoolse woelmuis en anderen.
Vogels in Sailugem
Tijdens een natuurreis kunnen we ook veel vogels tegenkomen: de bruine Accentor, rooskleurige vink, sneeuwvink, Pere Davids sneeuw vink, kauw, Altai Sneeuwhoen, berg Patrijs en Oehoe. In het park zijn veel grote vogels, waaronder verschillende roofvogels die kunnen worden waargenomen. De hoogland buizerd, steppe adelaar, gouden adelaar, zwarte gier, vale gier, lammergier, sacer valk om er maar een paar te noemen. Vaak nestelen ze in nissen in de rotsen.