Armenië
Het kloppende hart van de Kaukasus, blauw dooraderd met rivieren, groen gestoffeerd met bossen: dat is Armenië. Naturescanner neemt je mee op een rondreis langs de mooiste plekken in Armenië, maak kennis met de natuur!
Natuur in Armenië
Tijdens een natuurreis naar Armenië begeef je je in een land van oude volkeren maar zeker ook in een land vol flora en fauna. De natuur in Armenië heeft nog veel ongerepte gebieden in petto: hoogvlaktes en hoge bergen, mooie dalen en valleien, bossen en uitgestrekte weilanden tekenen het landschap, ideaal voor wandelingen.
Mooiste gebieden in Armenië
Overal in Armenië kan je mooi wandelen, van korte dagtochten tot meerdaagse wandeltochten. Denk bijvoorbeeld aan de Transcaucasian Trail, waar vrijwilligers sinds 2017 aan gestart zijn. Op dit moment zijn 3 wandelroutes goed voor 320 kilometer wandelen.
Armenië was het eerste Christelijke land ter Wereld. Op de meest desolate plekken vind je eeuwenoude kerken en kloosters die prachtig opgaan in de natuur. Ook op cultureel gebied is er zeer veel te zien in Armenië: de kenmerkende architectuur, de chatsjkars (kruisstenen met fraaie motieven die overal in het land zijn te vinden), de Russische invloeden in Yerevan, de gastvrije Armeense bevolking, heerlijke Areni wijnen en lokaal gestookte pruimenwodka. Naturescanner neemt je mee op een rondreis langs de mooiste plekken van Armenië.
Gave groepsreizen
1. Bergen in Armenië
De gemiddelde hoogte is 1.800 meter en de hoogste berg, de stratovulkaan de Aragats, is maar liefst 4.095 meter hoog. Armenië staat ook bekend om de heilige berg Ararat, waar volgens de bijbel de Ark van Noach is geland. Elke
berg heeft zijn eigen moeilijkheidsniveau, wat het voor elk type wandelaar aangenaam maakt om er eentje te beklimmen.
Armenië is rijk aan flora en fauna. Meer dan 180 soorten vogels uit Noord-Europa passeren hier twee keer per jaar op hun trektocht tussen broed- en overwinteringsgebieden. Je hebt ook de kans om de prachtige Bezoar geiten te spotten.
2. Sevanmeer
Het Sevan meer is de blauwe parel van Armenië. Het is één van de grootste (1400 km²) en hoogst gelegen zoetwatermeren ter wereld.
Honderden Armeense meeuwen en zelfs dwergganzen nestelen zich hier. Het is één van de laatste plaatsen waar de vrijwel uitgestorven Armeense panter nog voor zou komen. Een mooie bezienswaardigheid is het 9e-eeuwse Armeense klooster Sevanavank aan de oevers van het Sevan meer.
Bijzondere reizen op maat
3. Dilijan National Park
Kennismaken met de bossen in Armenië kan het beste in Dilidjan National Park, gelegen ten noorden van het Sevan meer. Uitvalsbasis is de gelijknamige plaats Dilidjan. Kom hier genieten van een relatief koel klimaat en gezonde boslucht. Vanaf 1.070 meter tot aan de boomgrens strekken zich eindeloze wouden uit over dit woeste berggebied.
Ondanks eeuwenlange bewoning is het Kaukasisch bos hier nog ongerept. Linde, esdoorn, maar ook naaldbomen als taxus en verschillende jeneverbessoorten zijn er de belangrijkste boomsoorten. Nog hoger begint een zone met de Kaukasische plant Rododendron. Het Dilidjan National Park is een must voor plantkundigen, dit is de beste vindplaats voor rotsplanten die alleen in dit gebied voorkomen.
4. Yeghegnadzor en Meghri
Iedereen heeft er van gehoord maar weinigen zijn er geweest: de heilige berg Ararat (5.137 meter), net over de grens van Armenië. Vanaf de plaats Yeghegnadzor in de vruchtbare Arpavallei kan je trektochten maken met zicht op deze besneeuwde bergtop. Verder naar het zuidoosten, tegen de Iraanse grens, ligt de plaats Meghri tussen diverse natuurparken. Een oeroud landschap, diep ingesneden met tientallen kloven en overal kleine boomgaardjes waar je kunt uitkijken naar bijzondere vogels. Levant sperwer, Syrische specht en roodstaarttapuit komen er voor.
5. Vorotan Canyon
Last but certainly not least. Zoals vrijwel alle kloven, is ook de Vorotan Canyon uitgesleten door een rivier, de rivier Vorotan. De kloof is te vinden in het zuidwesten van Armenië. Een rit naar het Tatev klooster met ’s werelds langste kabelbaan geeft je een adembenemend uitzicht over de Vorotan Canyon. In deze kloof bevindt zich ook de Devil's Bridge, die je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Armenië.
Dit natuurwonder is travertijn uitgesleten door de rivier en vormt een brug door de kloof van zo'n 30 meter lang op wel 700-800 meter diepte in de kloof. De kloof is hier zo smal dat zelfs het zonlicht er op sommige plekken niet eens reikt. Langs de brug vind je ontelbaar veel waterbronnen waarin je een verfrissende duik kunt nemen. Deze waterbronnen hebben het gesteente roze, groen en zelfs geel gekleurd. Naast waterbronnen zal je ook watervallen tegenkomen die worden gesierd door klimplanten.
Rondreis Armenië
Armenië is nog niet overspoeld door toerisme. De dorpelingen worden dan ook erg blij van buitenlandse reizigers en ze worden met open armen verwelkomd. Er zijn enkele goede reisorganisaties die mooie groepsreizen aanbieden, maar er zijn er ook een paar die geheel verzorgde privéreizen aanbieden. Vraag een gratis brochure aan bij Djoser als je interesse hebt in een groepsreis.
Ben je van plan om op jezelf Armenië te ontdekken? Dan beveel ik zeker aan om een 4WD auto te huren. Bekijk snel onze reistips en reisverhalen van andere mensen die hun ervaring delen over hun rondreis in Armenië! Heb je zelf informatie of advies om te delen met mensen die naar de natuur in Armenië reizen in de komende maanden, dan kan je ook jouw reistips delen op de tab.
Te voet door Armenië
Sinds enkele jaren wordt er gewerkt aan een Transkaukasisch pad; langeafstandswandelroutes dwars door de natuur van de Kaukasus, langs ver afgelegen dorpjes en hoge bergtoppen. Er zijn op dit moment al 4 routes, waarvan 3 in Armenië, die samen 320 kilometer lang zijn. Naar verwachting wordt de Transcaucasian Trail een van de mooiste wandelroutes ter Wereld. Buiten dit langeafstandspad zijn er nog vele andere wandelroutes in het land. Bekijk ook onze tips over de mooiste plekken om te wandelen in Armenië.