Senegal
Senegal is een land van pelikanen en baobabs, van krabbetjes en schapen. Hier loopt de droogte van de woestijn langzaam over in groene jungle en uitgestrekte open vlaktes. Doordat het de eerste zone is met permanente waterbronnen na de Sahara, komen er miljoenen vogels overwinteren.
Vakantie in Senegal
Ik zou het niet snel een vakantie noemen, wanneer ik het over Senegal heb. Wat je hier beleeft, is het echte reizigersgevoel. Want zodra je het vliegtuig uit stapt, begeef je je in een andere wereld. De Afrikaanse warmte, geuren en vibes zijn meteen voelbaar.
Rondreis tips
De straten van Senegal ademen een sfeer uit van 1001 nacht. Afrikaanse schapen en koeien met grote horens lopen langs de weg. Mocht je je afvragen waarom er zoveel vee rondloopt, dit is het vermogen van de rijkere Senegalezen.
Een bankwezen bestaat hier amper. De runderen en schapen worden door de armere bevolking verzorgd, in ruil voor gratis melk.
Mensen staan en zitten overal langs de weg. Donkergekleurde mannen staren voor zich uit, zittend op stapels autobanden of op een door een magere ezel getrokken kar.
Kleurrijk getooide vrouwen lopen met rechte rug om de schaal op hun hoofd in balans te houden. Jochies spelen voetbal met een plastic flesje en meisjes staren je met grote ogen aan. Het voelt allemaal heel bijzonder en deze straattaferelen zullen een onuitwisbare indruk om mij maken.
Helaas kent Senegal een groot afvalprobleem. Braakliggende terreinen zijn bedekt met troep en de stranden buiten de toeristische hotels zijn vergeven van vissersnetten en plastic. Dit neemt echter niet weg dat er genoeg te ontdekken is tijdens een natuurreis in Senegal.
Natuur in Senegal
Hoe is de natuur in Senegal en wat zijn de mooiste plekken van het land? We nemen je mee langs een aantal highlights en bijzondere plaatsen.
1. Baobabs
Wat ons meteen opviel tijdens onze rondreis, is het grote aantal baobabs. De ene boom nog mooier dan de andere. De locals geloven dat je geluk krijgt wanneer je drie keer om een baobab heen rent. Daarnaast brengen de bomen verkoeling en maakt men pap en brood van de vruchten.
Le Baobab Sacré is met zijn 2.000 jaar een van de oudste bomen op het Afrikaanse continent. De boom heeft een omtrek van ongeveer 30 meter. Wist je immers dat alle "apenbroodbomen" hol zijn binnenin? Ook deze heilige reus. Een smalle doorgang verleent toegang tot de binnenkant van de boom. Een voor een murwen we ons naar binnen en komen in een holte waar wel 20 mensen in passen! Er hangt een vreemde geur binnen in de boom, die al snel verklaard kan worden door de rondvliegende vleermuizen. Aan het plafond van de holte hangen er wel minstens 200, snel weer naar buiten dus.
Honderdvijftig kilometer ten noorden van Dakar, bij Kébémer, is er nog een uniek gebied. Hier staan zo’n vijfhonderd van de statige, heilige baobabbomen.
2. Lompoul woestijn
Ten westen van dit kleine baobabbos, niet ver van de kust, bevindt zich een streek met een heel ander landschap: de Lompoul woestijn. Hier beklimmen kamelen de zandduinen, terwijl slechts honderd kilometer verderop apen tussen de mangrovebossen op zoek zijn naar voedsel.
Er bestaat een mogelijkheid om te overnachten in de woestijn van Lompoul. Wij brachten een nacht door in een van deze authentieke tenten. Elke tent heeft een eigen basic badkamertje.
Overdag kan je sandboarden op de duinen en in de avond bespelen Afrikanen hun instrument, terwijl een heerlijk diner wordt opgediend. Hoe lang dit alles nog mogelijk zal zijn weet ik niet, want op het moment van schrijven is er sprake van dat men opgravingen gaat doen in het gebied. Maar als je nog de mogelijkheid hebt om deze excursie naar de woestijn te boeken, zou ik dat zeker aanbevelen.
3. Bandia
Het populairste natuurgebied van Senegal is Bandia, een reservaat met een groot aantal geïmporteerde dieren. Veel wildlife komt niet meer voor in Senegal, dus is dit een ontzettend leuke uitstap om toch veel verschillende wilde dieren te zien. Zeker voor mensen die nooit eerder op safari zijn geweest en voor vogelaars die de mooiste exemplaren willen vastleggen. Lees meer over mijn ervaringen in Bandia in Senegal.
4. Nationaal Park Saloum Delta
Meer naar het zuiden ligt het Sine Saloum natuurgebied, met de gelijknamige delta. Het bevindt zich op de grens met Gambia, waar de Saloum en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten. In de mangrovebossen van de Saloum delta kun je in een felbeschilderde pirogue kano het natuurschoon bewonderen. Daarnaast kan er gefietst en gewandeld worden in deze Amazone van Afrika.
De hele delta bestaat uit zout water en met geluk kan je hier zelfs dolfijnen zien. Vanaf verschillende vertrekpunten kan je een boottocht maken langs de mangroven. Probeer de excursie in de vroege ochtend of rond zonsondergang te boeken, dan zie je meer dieren. De mangroven zijn een toevluchtsoord voor arenden, reigers, bijeneters. Ook koningsstern, flamingo, lepelaar, krombekstrandloper, steenloper en kleine strandloper laten zich zien.
Vergeet niet je verrekijker mee te nemen want niet alle diersoorten laten zich even gemakkelijk spotten. Het verderop genoemde RIU hotel ligt niet al te ver weg van deze natuuroase.
5. Platteland van Senegal
De weg naar de Delta voert langs primitieve Afrikaanse dorpjes. Het lijkt of de tijd heeft stilgestaan wanneer je herders hun schapen ziet hoeden en een boer met paard en kar het land ziet omploegen, geholpen door de kinderen van het gezin.
6. Kust van Senegal
Langs de kustlijn van Senegal zie je steeds meer mooie hotels verschijnen. Daarmee zet Senegal zich op de kaart als de nieuwe zonbestemming in Afrika, waar je het hele jaar door heerlijk vakantie kunt vieren aan het water.
Wil je een luxe vakantie in een hotel voorzien van meerdere restaurants, zwembaden, glijbanen en tal van activiteiten, dan is RIU Baobab in Thies jouw place to be. Hét all-inclusive resort van Senegal biedt shows, kayaks, sups en een gymzaal, een adults-only pool bar en een kidsruimte. Alle RIU hotels hebben een Travelife Gold Award. Met de RIU methode kijken ze ook naar sociale en ecologische behoeften rond de hotels. Zo steunen ze diverse projecten voor het milieu.
Saly is nog zo'n pareltje bij de kust van Senegal. Dit is een heel andere beleving dan de rest van het land. Denk aan schone stranden, wuivende palmbomen en hippe strandtenten. Lokale jongeren spelen op het strand. De zee is lekker om in te zwemmen en wie dat wil kan zelfs mee op de "banaan". Snorkelen is echter geen succes, het water is erg troebel.
7. Djoudj Nationaal park
Het waterrijke Djoudj Nationaal Park bevindt zich in het noordwesten van Senegal. Je vindt er apen, krokodillen en gazellen. Pelikanen, flamingo’s en visarenden scheren over de watervlaktes terwijl je met een bootje de zijtakken van de Senegal rivier bevaart. Vooral in de winter vallen er ook hier veel vogels te spotten. Het park is geopend van november tot en met april.
8. Niokolo Koba National Park
Het Niokolo Koba National Park in het oosten van Senegal is een van de weinige natuurgebieden met groot wild. Dit enorm uitgestrekte natuurpark is het grootste wildpark van West-Afrika. De stilte is overdonderend op de licht glooiende savanne. De kans is groot dat je er antilopen en apen tegenkomt en met een beetje geluk ook de wat schuwere olifanten, leeuwen en jakhalzen. De kans op het spotten van dieren is het grootst aan het eind van de droge periode, tussen maart en mei, als de dieren zich bij de waterbronnen bevinden.
9. Lake Retba, het Lac Rose
Iets boven Dakar ligt het Lac Rose (het roze meer), Lake Retba. Het meer dankt zijn opvallende en bizarre roze kleur aan de verschillende aanwezige mineraalsoorten. Op het meer vindt zoutwinning plaats, als je er gaat zwemmen blijf je drijven. Het meer is niet het hele jaar door roze gekleurd, dus informeer bij de receptie van het hotel of het de moeite is om een tour te boeken of niet.
Mooiste plekken in Senegal
Wat zijn de leukste bezienswaardigheden in Senegal? Naast bovengenoemde natuurgebieden die een bezoek waard zijn, zijn er verschillende andere hoogtepunten die veel indruk maken. Een overzicht van bijzondere en mooie plekken in Senegal:
- Dakar
3 miljoen mensen wonen er in de hoofdstad van Senegal, Dakar. De stad heeft een strategische ligging, namelijk het uitstekende puntje dat de landkaart zo kenmerkt. Door zijn Frans koloniale invloeden wordt het wel eens het Parijs van West-Afrika genoemd. De gewaden van de bevolking geven het stadsbeeld kleur. Er zijn verschillende grote stadions en musea, je ziet meteen waar de regering haar prioriteiten legt.
- Île de Gorée
Vlak voor de kust van deze stad ligt het slaveneiland Île de Gorée, genoemd naar Goeree Overflakkee. Ruim 400 jaar lang werd er mensenhandel gedreven vanuit West-Afrika. De laatste bestemming voor de lange overzeese tocht was voor veel slaven het eiland Gorée. Achtereenvolgens zaten Engelse, Franse en Nederlandse kolonisten (waaronder Michiel de Ruyter) hier voor deze vreselijke handel. Het autovrije eiland vormt nu een indrukwekkend historisch monument en staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
De omstandigheden van de slaven waren erbarmelijk. Drie maanden moesten ze in donkere kerkers doorbrengen en werden ze gecheckt op hun gezondheid en gebit. Het waren de sterksten die als enigen de reis naar Amerika zouden overleven. Wie in opstand kwam, werd in een isoleercel gegooid of gemarteld.
In het fort is een tentoonstelling rond archeologische vondsten en alle aspecten van het slavenverleden. Deze duistere kant van het eiland valt volledig weg als je door de nu zo kleurrijke straatjes kuiert. Er hangt een gelaten, bijna Caribisch sfeertje. Vrouwen met lange gewaden prijzen fraaie Afrikaanse souvenirs aan: felgekleurde schilderijen, waaiers met Afrikaanse prints en houten maskers.
Bij de haven is een strandje, waar kinderen en volwassenen verkoeling zoeken in het water. Met de boot vaar je weer naar de haven in Dakar.
- Saint-Louis
In het uiterste noorden van het land, bij de grens met Mauritanië, ligt Saint-Louis. De koloniale stad heeft een bijzondere sfeer. De vervallen gebouwen met afbrokkelende roze pleisterwerk en koloniale balkons doen me denken aan Havana of New Orleans.
De stad ligt aan de grens met de woestijn, maar ook aan de Sénégal delta. Tijdens het regenseizoen kunnen gebieden rond Saint-Louis overstromen en is de kans groot om pelikanen, flamingo's en andere watervogels te zien. Wil je de natuur bij Saint-Louis intrekken, plan dan een bezoek aan Langue de Barbarie, een klein natuurgebied met veel vogels en schildpadden. De stad zelf is zeker ook een bezoek waard.
Beste reistijd Senegal
Wat is de beste tijd om te reizen naar Senegal? De beste periode voor een reis naar Senegal is van november tot en met mei, maar het kan in principe het hele jaar door. Wij waren er in juni, juli. De koelste reistijd is van december – februari (gemiddeld 25 graden).
Praktisch en veiligheid
Het land is bereikbaar via de luchthaven Blaise Diagne, ten zuiden van Dakar. Je kunt vliegtickets bij TUI boeken. Ze combineren de terugvlucht met Gambia en / of de Kaapverdische Eilanden. De vliegtijd naar Senegal is ca. 6 uur.
In Senegal spreekt men hoofdzakelijk Frans, maar de meeste mensen kunnen zich ook verstaanbaar maken in het Engels. De munteenheid is de West-Afrikaanse CFA-frank. Op de toeristische plekken accepteert men de euro. Zorg dat je zeker wat bij je hebt om onderweg souvenirs te betalen.
Over het algemeen had ik een veilig gevoel, maar oplettendheid is altijd aanbevolen in dit soort bestemmingen. Als je een beetje Frans spreekt helpt dat zeker in gesprekken met opdringerige verkopers. Behandel hen vriendelijk en je krijgt een goedlachs gesprek. Je zult regelmatig aangeklampt worden door locals om wat te kopen, maar als je hier relaxed mee om gaat valt het allemaal erg mee.
Wil je wat terugdoen voor de bevolking, koop dan spullen bij de kraampjes langs de straat en niet in de dure Westerse hotels.