Mauritanië
Het toerisme in Mauritanië is niet ontwikkeld, niet essentiële reizen worden door de Rijksoverheid afgeraden. Vogelaars organiseren echter zo nu en dan vogelreizen naar het Banc d’Arguin Nationaal Park. Dit gebied is een vogelparadijs bij uitstek. Hier overwinteren o.a. onze bontbekplevier, de zilverplevier, de knoop, de tureluur en de grutto.
Mooiste plekken in Mauritanië
Wat zijn de mooiste gebieden van Mauritanië, bijzondere bezienswaardigheden en wat mag je als natuurreiziger of vogelaar niet missen tijdens een reis naar dit ongerepte land?
1. Banc d’Arguin
Nationaal Park Banc d'Arguin ligt in Mauritanië langs de Atlantische kust. De diversiteit aan flora en fauna staat in schril contrast met het achterliggende droge binnenland. Je vindt hier zandduinen, moerassen, kleine eilandjes en ondiepe kustwateren. Het biedt onderdak aan heel veel soorten vogels vanuit Noord-Europa, Siberië en Groenland. Minstens 100 vogelsoorten zijn hier te vinden. Voor de Europese lepelaar is dit het belangrijkste gebied om te overwinteren. De wateren van Banc d’Arguin herbergen ook veel verschillende zeedieren, waaronder de beschermde groene zeeschildpad. De zoogdieren die hier leven zijn o.a. de fennek, de gestreepte hyena en de zeldzame Dorcas gazelle. Verschillende soorten dolfijnen en orka’s zijn regelmatige bewoners van dit voedselrijke paradijs. Het langwerpige gebied van Banc d’Arguin strekt zich uit over 180 kilometer tussen Nouakchott in het zuiden en Nouadhibou in het noorden. Het loopt naar het oosten 35 kilometer landinwaarts en naar het westen 60 kilometer in de ondiepe zee.
2. Koers zuidwest
Als de dagen korter worden gaat bij veel vogels de knop om. Lepelaars en verschillende steltlopers zijn klaar voor vertrek. Koers zuidzuidwest is het motto. Op weg naar een land van overvloed: de Banc. Een scherper contrast is er bijna niet mogelijk: de zandduinen reiken tot aan de kust, passaatwinden blazen voortdurend zand richting de uitgestrekte lagunes. En juist daar gaat de bijna levenloze woestijn over in een uitgestrekte zeegrasvelden. Een gedekte tafel voor garnalen, vissen, watervogels en dolfijnen. De uiterst zeldzame Monniksrob komt alleen langs de noordgrens van het reservaat voor. Mensen wonen er nauwelijks, slechts vijfhonderd vissers die hun vangst verkopen in de hoofdstad Nouakchott. In 1989 werd het gebied door Unesco op de werelderfgoedlijst geplaatst. Sindsdien zijn er tientallen vogelreizen naar dit onbekende deel van Afrika vertrokken. Er is een kleine camping in Iwik gerealiseerd en het ecotoerisme begint er op te komen.
3. Diawling nationaal park
Langs de oevers van de Senegalrivier liggen twee reservaten. Op de zuidelijke oever het Senegalese Parc National des Oiseaux Djoudj, op de noordoever Parc National du Diawling in Mauritanië. Uitgestrekte mangrovebossen bieden broedgelegenheid voor kolonies van purperreigers, Afrikaanse lepelaar, kwak en witte pelikaan.
Reizen naar Mauritanië
Toerisme in Mauritanië is nauwelijks ontwikkeld. Individueel reizen wordt afgeraden vanwege voortdurende onrust in het land. Met de verrekijker gericht op de Banc d’Arguin worden er wel af en toe vogelreizen aangeboden naar dit gebied. Soms werden deze gecombineerd met Dhakla in de Westelijke Sahara. Bekijk ook het aanbod van vakanties naar Marokko. En ons overzicht van veilige bestemmingen in Afrika.