Mali natuur
Mali, de parel van West-Afrika... Vooral Timboektoe is ons allen bekend. Deze woestijnstad, vertrekpunt van onmetelijk rijke karavanen is een belangrijke bezienswaardigheid en middeleeuwse troubadours wisten er al over te vertellen. Maar ook de Dogon vallei is een niet te missen hoogtepunt tijdens een reis naar Mali! De omstandigheden laten echter niet altijd toe om te reizen naar Mali, dus bereid goed voor of de huidige situatie het toestaat.
Mali natuur
Een reis naar Mali staat vooral in het teken van cultuur, maar zeker ook van natuur en dieren. Mali is het land waar jaarlijks 5 miljard (!) trekvogels een gedekte tafel vinden. Vooral de binnendelta van de Niger, met o.a. het bekende Lac Debo, scoort hoog bij Europese en Afrikaanse watervogels. Onze zwaluwen vinden hier een welverdiende rustplaats na de barre oversteek van de Sahara.
De beste manier om dit ondoordringbare moerasgebied te verkennen is met een excursieboot (pinasse) vanaf Timboektoe naar Mopti. Begeleid door nijlpaarden en krokodillen maakt de verrekijker overuren. Abdim’s ooievaars, ralreigers en zelfs de reusachtige Goliathreiger hebben hier hun broed- of verblijfplaats. West-Afrikaanse olifanten bereiken hun uiterste noordgrens in het Réserve de Douentza, tussen Mopti en Gao, zuidelijk van Timboektoe. Hier begint de savanne en de Sahel, leefgebied van Dorcas gazellen, koringazelles en huzaarapen. Overdag zijn ze vaak te vinden in de buurt van schaduwrijke acaciabomen. Dit is ook de beste plek om uit te kijken naar neushoornvogels, sprinkhaanbuizerden en scharrelaars die juist de top van de boom gebruiken als een ideale uitkijkpost.
Mali reis
Zuidelijker ligt het beroemde kliffengebied waar de Dogons de oude rotswoningen van het mysterieuze en verdwenen Tellem volk overgenomen heeft. Maak een tocht door het gebied, langs de kliffen van Bandiagara, langs de tijdloze dorpen. Overal klinkt het geroep van rotspatrijzen, boven de rotspieken lijken Vosvalken elke stap van wandelaars te volgen en groenstaartglansspreeuwen geven kleur aan de geelbruine rotsen. Hier is ook de enige alleen in Mali voorkomende vogelsoort te vinden: de kuli-koro-amarant. Een kleine vuurvink die als zaadeter aan de kost komt. De Nongoburu vallei bij Sanga wordt vaak opgegeven als locatie maar ook tussen Daga en Tereli is een redelijke kans om dit vinkje te zien.
Richting de grens met Guinea wordt het landschap steeds meer bebost. Galerijwouden begeleiden de rivieren en tropische vogelsoorten als honingeters, karmijn bijeneters en zwartbandbaardvogels nemen de plaats in van noordelijke soorten. Bekende locaties zijn de watervallen van Farako bij de stad Sikasso en Yanfolila, beter bekend als centrum van Malinese muziek.
Mali is meer dan dertig keer groter dan Nederland en opgebouwd uit zand en leem. Erfgenaam van drie koninkrijken die groot werden langs oude karavaanwegen. Een land van woestijn, savanne en bossen met een bijzonder rijke natuur dankzij de Niger en Senegalrivier. Neem de tijd voor een Mali reis, drie weken zijn zeker nodig om de schatkamers van deze parel van West-Afrika te ontdekken.
Veiligheid Mali
Voordat je een reis naar Mali boekt, check altijd het Reisadvies van de Rijksoverheid. Bekijk ook eens ons overzicht van veilige Afrikaanse bestemmingen.