Fietsen in Luxemburg
Van de beboste Ardennen tot het lieflijke Gutland en Luxemburg Stad met zijn imponerende vestingwerken; het kleine, maar veelzijdige Luxemburg heeft veel afwisseling te bieden voor een fietsvakantie. Je fietst er over een uitgebreid netwerk met goed onderhouden paden. Fietsjournalist Bram de Vrind verkent voor NatureScanner ultieme fietsplekken over de hele wereld en deelt zijn tips over fietsen in Luxemburg.
Mooiste fietsroutes in Luxemburg
Luxemburg, het enige nog bestaande groothertogdom ter wereld, heeft een netwerk van 600 kilometer aan fietspaden en 700 kilometer aan mountainbikepaden. Er wordt gewerkt aan uitbreiding van het fietspadennetwerk tot een totale lengte van 1500 kilometer. Wil je een overzicht van goede fietsgidsen en fietskaarten, neem dan een kijkje bij Reisboekhandel De Zwerver. Hieronder Bram's tips voor een fietsvakantie in Luxemburg:
1. Fietsen op de Vennbahn in Luxemburg
De Vennbahn was tot begin 20ste eeuw een toevoerlijn van kolen tussen Duitsland en Luxemburg. Tegenwoordig is de oude spoorlijn een fietsroute van 125 kilometer die vanaf de Luxemburgse Ardennen dwars door de Belgische Ardennen en de Eifel naar Aken voert, of in omgekeerde richting van Aken naar Luxemburg. In 2014 werd de Vennbahn uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar en sindsdien is het traject onverminderd populair.
Als je de route fietst, wekt de populariteit geen verbazing, het is inmiddels een Klassieker geworden. Je rijdt over een afwisseling van goed onderhouden asfaltpaden en onverharde wegen door rustieke beekdalen, tunnels en over bruggen. Op je pad vind je uitmuntende bewegwijzering en het ene na het andere informatiepaneel dat de route en zijn historie tot leven wekt.
Vanaf Sankt-Vith in Duitstalig België voert een traject van 37 kilometer naar Troisvierges in Luxemburg. De route leidt er langs een beek en komt via een tunnel uit in het Ourtal, een van de meest ongerepte valleien van de Ardennen. Na het passeren van het stadje Reuland met zijn burchtruïne gaat het richting de tunnel op de grens met het Groothertogdom.
Deze tunnel is echter afgesloten ten faveure van de bewoners die er ondersteboven aan het plafond hangen: een beschermde vleermuizenkolonie. Een pittig klimmetje leidt je naar de grens met Luxemburg. Daar schampt de route het onofficiële hoogste punt van het groothertogdom. De Burgplatz (558,35 meter) is te herkennen aan zijn watertoren met plaquette. Voorts daal je geleidelijk naar het station van Troisvierges dat het eindpunt van de Vennbahn vormt. De Vennbahn is populair en kan met momenten redelijk druk zijn.
2. Fietsen over de PC 15
Het plaatsje Ettelbruck geldt als de 'Poort van de Ardennen'. Vanuit dit stadje leidt de PC 15, ofwel 'Piste Cyclable de l'Alzette' naar het Gutland. De route voert net als de Vennbahn geheel over vrijliggende fietspaden en is zeer goed uitgepijld. In tegenstelling tot de 'ruige' Ardennen fiets je er door liefelijk heuvelland.
Vlakbij het punt waar de rivieren Alzette en Attert samenvloeien, staat het slot van Colmar-Berg, waar de Groothertog van Luxemburg resideert. Het imposante slot uit 1911 is opgetrokken in Duitse stijl. Vanaf de route zie je de witte toren van het kasteel boven het groen uitsteken. Vanuit het plaatsje Mersch loopt de PC 15 verder langs de rivier de Alzette naar Luxemburg Stad.
Bereldange - Ettelbruck
Totale lengte: 3 kilometer
3. Fietsen in Luxemburg Stad
Luxemburg-stad is met zijn compacte Altstad, imponerende vesting en weelderige parken prima te verkennen per fiets. Je kunt er zelf op uit trekken of de stad bekijken met een fietsgids, zoals bijvoorbeeld Monique Goldschmitt van Velosofie.
- Altstad
Gevestigd op een rotsachtig plateau werd de oude stad met zijn vestingwerken ook wel het Gibraltar van het Noorden genoemd. Je fietst langs de vestingwerken met vergezichten op de boogbruggen die het centrum met andere stadsdelen verbinden.
- Plateau van Kirchberg
De parken die de oude stad omringen bruisen op zonnige dagen met hardlopers, luierende stelletjes en spelende kinderen. Steek vooral over naar het plateau van Kirchberg, het moderne deel van de stad met zijn bankgebouwen, Europese instanties, concertzaal en musea. Het MUDAM museum voor moderne kunst en aanpalende historische museum Dräi Eechelen vormen een mooi eindpunt van je tocht.
4. Fietsen over de PC3
Piste cyclable des trois rivières. Een fietsroute op de grens tussen Luxemburg en Duitsland, langs drie rivieren; de Moezel, de Sûre en de Our. Onderweg verken je afwisselende landschappen en interessante steden, zoals Schengen. Hier kwam in 1985 het Schengenakkoord tot stand waardoor wij nu vrij door Europa kunnen reizen. Ook Mondorf-les-Bains en Remerschen staan op het programma. De volledige route is 89 kilometer lang en brengt je van Schengen naar Vianden.
Schengen - Vianden
Totale lengte 90,27 kilometer.
5. Fietsroute Echternach (PC2)
Tussen Luxemburg-Stad en Echternach ligt een van de mooiste fietsroutes van het land. Vanaf Kirchberg, het moderne centrum met de EU-gebouwen, verlaat je de hoofdstad en maakt architectuur plaats voor natuur. Je doorkruist de imposante rotsformaties van het Mullerthal, ook Klein Zwitserland genoemd. Ook hier fiets je over een oude spoorlijn, en deze route is een stuk rustiger dan de Vennbahn.
In het Mullerthal kunnen ervaren en minder ervaren mountainbikers hun technische vaardigheden testen op vijf gemarkeerde mountainbikeroutes.
- Bech route (13 km). Vertrekpunt Becher station. Ideaal voor beginners en gezin met kinderen. Fiets over een oude spoorweg, door prachtige bossen en langs rotspartijen.
- Berdorf - Beaufort (39 km). Vertrekpunt Camping Martbusch in Berdorf, eindpunt Kerk van Beaufort. Deze MTB-route voert door de rotsgebieden van Berdorf, met uitzichtpunten op de rivier de Sûre.
- Echternach (23 km). Vertrekpunt Jeugdherberg Echternach. Zeer gevarieerde route door de stad, rotsgebieden en langs het meer.
- Larochette (26,5 km). Vertrekpunt Jeugdherberg. De meest uitdagende route voor de technische fietser.
- Bettendorf-Reisdorf (21,5 km). Fikse klimmen en afdalingen. Gemiddeld niveau. Prachtige vergezichten.
6. Minett Tour
De mijntrail is een 90 km lang traject langs het industrieel erfgoed van Luxemburg in het zuiden van het land, in de gelijknamige regio de Minett. Diverse oude mijnen en musea dompelen je onder in de staalindustrie en geschiedenis van dit gebied. Vandaag de dag zijn de oude mijnen bijzonder interessant, omdat de natuur er weer de overhand heeft genomen. Er komen bijvoorbeeld zeer veel vlindersoorten voor. Route langs Dudelange, Esch-sur-Alzette en Belval.
Fietsreis Luxemburg
Luxemburg is een super fietsvriendelijk land. De voorzieningen voor fietsers zijn dan ook geweldig. Je kan heel gemakkelijk je fietsreis zelf plannen. In het land vind je campings, hotels en hostels met het Bed and bike label, wat betekent dat deze accommodaties hebben gedacht aan extra voorzieningen voor fietsers. Bijvoorbeeld een bewaakte fietsenstalling of een extra energie- en vitaminerijk ontbijt zodat je er de hele dag tegenaan kan. Bovendien is bagagevervoer in Luxemburg heel gemakkelijk te regelen. Zo hoef je niet elke dag je fiets vol te laden maar wordt je bagage naar je volgende hotel gebracht.
Fiets meenemen in de trein in Luxemburg
Tijdens je fietsreis in Luxemburg is de trein een prima vervoermiddel. Het openbaar vervoer is, met uitzondering van de eerste klas, in Luxemburg gratis! Neem je fiets dus lekker mee in de trein en geniet van voordelig vervoer. Reguliere treinen zijn uitgerust met speciale fietscoupés.
Vel'oh! fiets huren in Luxemburg-stad
De stad Luxemburg telt 75 Vel'oh! stations waar je eenvoudig met je betaalpas een fiets huurt. Het eerste half uur is een Vel'oh! fiets gratis en daarna kosten ze een euro per uur.
Gratis brochure
Wil je meer weten over de verschillende gebieden en meer toffe vakantietips zien, bekijk dan onze algemene informatie over Luxemburg.