Wandelen in Oostenrijk
Wie houdt van bloeiende alpenweiden, vergezichten met imposante bergen, watervallen en kraakheldere bergmeertjes met salamanders en libellen, moet zeker eens gaan wandelen in Oostenrijk. Zo nu en dan zie je tijdens een tocht een steenbok, of zelfs een gems. Met duizenden kilometers aan uitgezette wandelroutes en wel honderd berghutten is het moeilijk zeggen wat de mooiste wandeltochten in Oostenrijk zijn en in welk gebied je het mooist kan hiken.
Mooiste wandelgebieden in Oostenrijk
Wat is het mooiste gebied om te wandelen in Oostenrijk? De Alpen bieden een bijna oneindig netwerk aan wandelpaden; je vindt er wandeltochten voor beginners, gevorderden en alles ertussenin. Je kunt hoge bergtoppen beklimmen, of genieten van rustige, vlakke dalwandelingen.
Kies voor prachtige dagtochten of een uitdagende huttentocht, waarbij je overnacht in echte berghutten. De Oostenrijkse Alpen zijn onderverdeeld in het Salzburgerland, Oost-Tirol, Tirol, Karinthië en het Vorarlberg, elk met hun eigen type natuur. Bekijk hier onze tips voor de mooiste wandelgebieden in Oostenrijk:
1. Hiking in Tirol
Voor velen is Tirol het beste wandelgebied van Oostenrijk. Hier zijn legio wandelmogelijkheden in iedere moeilijkheidsgraad. Er zijn veel mooie dalen met even mooie zijdalen, waar tal van wandelroutes over grote hoogtes en langs bergrivieren voeren.
Allereerst zijn er natuurlijk de vele wandelingen bij Innsbruck, de wandelstad bij uitstek. Mooie voorbeelden van wandelgebieden in de regio zijn het Ötztal en het Zillertal, het Pitztal, het Alpbachtal, de Kitzbuheler Alpen en het Kaisergebergte.
De Wilder Kaiser bijvoorbeeld is een bekend bergmassief in dit gebergte, waar je heerlijk kan wandelen en fietsen. Een vakantie in Tirol is goed te doen met kinderen, met de hond, of voor stellen die op zoek zijn naar een actieve vakantie in de bergen van Oostenrijk. Lees meer over wandelen in Tirol.
Zelf was ik ook erg gecharmeerd van de wandelingen bij Ischgl, in het meest westelijke deel van Tirol.
2. Wandelen in SalzburgerLand
Net als de andere Alpenregio's in Oostenrijk, biedt ook SalzburgerLand veel mogelijkheden om te wandelen in Oostenrijk. Zo vind je er in totaal 7.200 km aan gemarkeerde wandelroutes, langs prachtige vergezichten, glasheldere meertjes en almen. Een groot deel van SalzburgerLand is beschermd natuurgebied, ca. 30% van de totale oppervlakte. Hierdoor biedt hiken hier veel ongerept natuurschoon.
Wie eens iets bijzonders wil ervaren kan ook op wandelvakantie in de winter. Zo ging mijn man Casper winterwandelen bij Zell am See. De ene dag met sneeuwschoenen, de volgende dag een winterwandelpad. Lees alles over wandelen in Zell am See.
Er zijn zeer veel liften die je naar de hoogtes brengen, om vanuit daar een wandelroute te starten. Zo ben je verzekerd van schitterende vergezichten. Sommige dalen zijn zelfs autovrij gemaakt, ze zijn met de bus te bereiken. Hierdoor heb je nog eens extra het gevoel in de vrije natuur te zijn. Meer over wandelen in SalzburgerLand.
3. Wandelen in Oberösterreich - Opper-Oostenrijk
Ten noorden van Stiermarken en Salzburg ligt de relatief onbekende regio Oberösterreich. Omdat dit over het algemeen een stuk minder ruig is dan andere gebieden in Oostenrijk, is het geschikt voor mensen die graag wandelen over glooiend terrein en niet te veel hoogtemeters willen maken. Er zijn hier tevens diverse boomkroonpaden, wat leuk is voor mensen die willen wandelen met kinderen.
Tegen de grens met Duitsland en Tsjechië strekt zich de Donauregio uit. Wandel langs de rivier of doorkruis het glooiende landschap van akkers en oude boerderijen. Verder naar het zuiden wordt het landschap grilliger en kan je wandelen in de bergen. Neem bijvoorbeeld het pad door de Ewige Wand bij Bad Goisern.
4. Wandelen in Vorarlberg
Vorarlberg is een prachtig gebied, ook voor de minder geoefende wandelaar. Vanuit Schruns (Montafon) voeren verschillende wegen de bergen in, waar wandelpaden starten, bijvoorbeeld in het Silbertal. Kabelbanen maken het gemakkelijk om hoog op de berg te wandelen.
Bijzonder mooi is Kops Stausee, een stuwmeer dat in de zomer omringd wordt door paarse lupines. Een makkelijke route voert rondom het meer, maar er zijn ook pittigere tochten te maken in de omgeving.
In het zuiden van Vorarlberg loopt de Silvretta-Hochalpenstrasse (tol, ’s winters gesloten) en vormt een doorgang naar het Paznauntal. Scherpe haarspeldbochten brengen je op het hoogste punt: de Silvretta Stausee. In de Silvretta zijn mooie hikes te maken, bijvoorbeeld naar de Saarbrücker hütte: een pittige klim over smalle paadjes en rotsblokken.
Bij de berghut geniet je van het uitzicht over imposante bergen. De Wiesbadener Hütte is via verschillende paden bereikbaar, vanaf de Bielerhöhe, door het Ochsental, of hoog langs de berghelling, over de zomerweg, maar ook via het Bielertal over het Radsattel. Hier wordt de grens gepasseerd tussen Tirol en Vorarlberg. Niet zelden laten steenbokken zich hier zien! Een prachtig panorama op de gletsjers rondom de Piz Buin is de beloning. Voor de mountainbikers is de Heilbronner Hütte een geliefd doel, maar ook wandelaars kunnen hier makkelijk naar toe lopen en worden begroet door fluitende Murmeltieren, zoals de alpenmarmotten hier heten. Meer over een vakantie in Vorarlberg.
5. Wandelen in Karinthië
Ook het warme Karinthië heeft veel moois in petto voor liefhebbers van Alpen wandelingen. Lienzer Dolmieten: in het westen van Karinthië. Deze doen hun naam eer aan, omdat ze de sfeer van de Italiaanse Dolomieten goed benaderen. Bij Lienz in Oost-Tirol starten een aantal schitterende wandelroutes in dit gebied. Ook in Bad Kleinkirchheim kan je wandelen over 1.000 km aan uitgezette wandelpaden en bij Ferndorf lopen ruim 500 km aan wandelpaden door Millstättersee.
Wandelen in de Hohe Tauern: meer naar het noorden grenst Karinthië aan de Hohe Tauern. Hier vind je de 7 summits. Normaal is dit de naam van de hoogste bergtoppen van elk continent ter wereld, in Oostenrijk hebben ze hier een andere betekenis aan gegeven. Hier zijn dit zeven bijzondere bergtoppen in de Hohe Tauern. De toppen zijn met zorg uitgekozen om je langs de meest bijzondere plekjes en gevarieerde landschappen te voeren. Het zijn niet de hoogste toppen van het gebied, waardoor de routes voor iedereen die goed ter been is, goed te lopen zijn. Meer over reizen en wandelen in Karinthie.
Gratis brochures
6. Wandelen in Oost-Tirol
In het Virgental is een wandeling naar de Umballfälle een aanrader. Een prachtige route met uitkijkjes op de grote waterval. Er zijn in het Virgental veel wandelingen met als einddoel een hut, waar je kunt genieten van een stevige gerstensoep of een koel glas weizenbier. Langs het pad naar de Johannishütte bijvoorbeeld kom je zomaar het venusschoentje tegen, of, wat hogerop, edelweiss. Bekijk bijvoorbeeld eens de individuele wandelreis in het Virgental van SNP Natuurreizen, met overnachtingen in een berghut.
Aan het einde van het Defereggental voert een kleine tolweg naar de Patscheralm, vanwaar een mooie wandeltocht naar de Jagdhausalm te maken is. Deze uit 16 oude stenen huizen bestaande alm heeft een Italiaanse sfeer en wordt zomers dan ook bewoond door boeren uit Zuid-Tirol met hun koeien.
Het Kalsertal biedt mogelijkheden om te hiken met zicht op de Grossglockner. Bijvoorbeeld naar de Glorer Hütte, een prachtige tocht met mooie vergezichten. Bij Lienz begint het Pustertal, met zicht op de Sextner Dolomieten in Italië. Rondom Lienz zijn vele wandelmogelijkheden, waarvan de tocht naar Zettersfeld en de Neualplseen de moeite waard is. Niet alleen wandelen, maar ook fietsen of gewoon genieten van de natuur? Lees dan meer over vakantie Oost-Tirol.
7. Hiking in Stiermarken
Veel mensen kennen de deelstaat Stiermarken in het oosten van Oostenrijk niet. Aan de wandelmogelijkheden en het landschap zal het niet liggen. Prachtige routes voeren door een bijzonder fraai Oostenrijks berglandschap met afwisselende natuurparken.
Wandel de meerdaagse Dachstein Tauern Panormaweg 100 (116 km langs de Enns, afwisselend landschap), de Koralm kristal weg (op 2.000 meter hoogte en met een mooi contrast tussen bergen en wijnlandschappen) of de Via Natura, die je met natuurleespunten meer info geeft over de natuur in het gebied. Ook een deel van de beroemde Via Alpina voert door Steiermark en het Gesäuse nationaal park. Verder nog een aantal prachtige huttentochten.
Helemaal gaaf is de BergZeitReise, een 300 km lange tocht door HOCHsteiermark. Kijk verder voor meer informatie over wandelen in Steiermark en de mooiste plekken in Steiermark.
Wandelen van hut naar hut
Tijdens een huttentocht in Oostenrijk trek je meerdere dagen de bergen in, om van de ene berghut naar de andere te wandelen. Op deze manier ervaar je het echte leven in de bergen en kom je op de mooiste plekken hoog in de Alpen.
Wandelkaarten en wandelgidsen Oostenrijk
De meeste wandelroutes in Oostenrijk zijn gemarkeerd met rood-witte strepen. Toch is alles niet altijd even goed aangegeven en zijn de wandeltochten in buurlanden soms beter aangeduid dan in Oostenrijk. De vakantiepret begint al vaak bij het uitstippelen van verschillende wandeltochten in het gebied waar je op vakantie gaat. Dit kan op de ouderwetse manier, door kaarten te kopen, of met GPS. Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een volledig overzicht van alle wandelgidsen en goede wandelkaarten voor Oostenrijk.